Să nu ai alți dumnezei afară de Mine. (Exod 20:3)
În vremurile de demult, politeismul era o realitate în aproape toate popoarele. Din simple simboluri sau viețuitoare ale naturii creau un întreg cult politeist.
Atunci când Dumnezeu a eliberat poporul evreu din Egipt, în același timp i-a scos și de sub influența sistemului păgân de închinare. Pentru că ei călătoreau spre Canaan, o țară cu mulți dumnezei venerați, ce s-ar fi întâmplat dacă poporul lui Israel nu ar fi avut niște repere de credință autentice?
Prin prima poruncă a Decalogului, Dumnezeu nu recunoaște vreo altă divinitate pe lângă Sine, El fiind singur în rang, poziție și glorie ca Dumnezeu, ci își declară simplu identitatea. Pentru ca El este „cel ce Sunt” și nicio alta divinitate de origine omenească nu poate să-I ia locul în viețile noastre. Orice altceva ce primește adorarea, închinarea și slujirea noastră poate deveni un dumnezeu fals, principiile din vechime fiind valabile și astăzi. Pentru a ne verifica, ne putem pune o simplă întrebare: „În ce ne investim timpul, banii și afecțiunea?”.
În mod neobișnuit, Decalogul începe cu punctul culminant. Atunci când prima poruncă reprezintă un principiu al vieții noastre, și celelalte nouă vor fi respectate.
Dar cum putem face din Domnul o prioritate? În lumea modernă, oamenii sunt mai aglomerați decât niciodată. Ne învârtim în această lume, cele 24 de ore fiind insuficiente. Când nu prioritizăm în mod corect, tindem să ne îndepărtăm de aspectul cel mai important al vieții noastre: credința.
Lucrează la construirea unei relații personale cu Dumnezeu și vei vedea cum traiul tău va prospera, iar inima îți va fi plină de bucurie.
Atunci când ești într-o situație, aparent, fără ieșire pune-ți întrebarea „Ce ar face Isus?” și vei vedea cum luarea unei decizii înțelepte nu va mai fi un capăt de lume.
Folosește-ți talentele pentru El, deoarece El ți le-a dăruit cu un scop și vei afla pentru ce țel ai fost creat.
Roagă-te zilnic și vei vedea cum acesta va deveni un obicei esențial în viața ta, iar îndrumările divine îți vor ghida calea.
Daria Duță, Ghid Asistent – Conferința Oltenia