Să iubești aproapele

Să nu te răzbuni, și să nu ții necaz pe copiii poporului tău. Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Eu sunt Domnul. (Levitic 19:18)

În acest text sunt trei porunci: 

1) Să nu te răzbuni! Dacă vrei să fii fericit o clipă, răzbună-te, dacă vrei să fii fericit o viață, iartă! (Henri Lacordaire). 

Mă gândesc la fetița israelită de vârsta explo luată roabă în Siria. Despre ea se spune că: „era în slujba nevestei lui Naaman. În timp ce slujea în acest cămin păgân, simțămintele ei au fost trezite pentru binele stăpânului ei și, amintindu-și de minunile de vindecare făcute prin Elisei, a spus stăpânei: „Oh, dacă domnul meu ar fi la proorocul acela din Samaria, proorocul l-ar tămădui de lepra lui!” Ea știa că puterea cerului era cu Elisei și credea că prin această putere Naaman putea fi vindecat.”(P.R. p.182). Aceeași putere a cerului a făcut-o și pe ea în stare să nu se răzbune. 

2) Să nu ții necaz pe copiii poporului tău! 

Nici un instructor n-ar trebui să-și permită să țină necaz pe copii, chiar dacă sunt neascultători sau obraznici! 

3) Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți! 

În P.P. p. 303-304 scrie: „Zece precepte scurte, dar cuprinzătoare și pline de autoritate cuprind datoria omului față de Dumnezeu și față de semenii săi, și toate bazate pe marele principiu al iubirii: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău și cu toată puterea ta și pe aproapele tău ca pe tine însuți!” Așa spune teoria, dar practic?… Avem ca exemplu pe Avraam. În P.P. p.127 scrie: „Avraam ținea seama de cerințele dreptății și ale omeniei. Purtarea sa ilustrează cuvântul inspirat: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți!” Cum să iubesc aproapele ca pe mine? De exemplu, când mă îmbrac, să mă întreb: „Am în grupa mea explo vreun copil care nu are ce îmbrăca?” Când mănânc, să mă întreb: „Există printre prietenii mei cei mici vreunul care nu are ce mânca?…ș.a.m.d. Doamne, ajută-ne să împlinim aceste trei porunci! Amin!


Moroșanu Ionel, Master Ghid – Conferința Oltenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video