Răzbunarea Interzisă

Să nu te răzbuni, și să nu ții necaz pe copiii poporului tău. Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Eu sunt Domnul. (Levitic 19:18)

Când a fost ultima dată când ai reușit o răzbunare ca la carte? Dacă este bine pusă în scenă, răzbunarea îți dă o senzație de bine, de triumf și chiar de satisfacție. Oare de ce Dumnezeu ne spune în Scriptură să nu ne răzbunăm? Dacă ai fi o tulpină de Trestrastigma, o rudă a viței de vie pe care o întâlnim în țara noastră, ai putea să ajungi în situația în care să ai toate motivele să te răzbuni. Se întâmplă deseori, ca în scoarța lemnoasă a tulpinii acestei plante, musafiri nepoftiți (păsări sau insecte) să aducă ceva ce peste timp se va arăta ca fiind un cadou cu totul de nedorit: o sămânță de Rafflesia Arnoldi, o plantă parazit ce deține recordul ca fiind cea mai mare floare din lume. Dacă m-aș opri aici cu detaliile, scenariul nu pare atât de grav.

Însă, gândește-te că această plantă parazit se hrănește cu toată seva pregătită de rădăcinile firave ale Trestrastigmei, care nu mai poate crește. Deci, cum te-ai simți ca cineva să îți confiște toate resursele: mâncarea, atenția și afecțiunea celor dragi? Dar problemele continuă: când înflorește, Rafflesia Arnoldi emană în jurul ei un miros infect de putreziciune, fiind cunoscută și sub numele de „floarea cadavru”. Cercetătorii o descriu ca fiind o floare de aproape un metru în diametru, cu petale de un roșu aprins și cu miros de carne putredă. Dacă aș fi în locul plantei gazdă, aș avea toate motivele să nu iubesc musafirul nepoftit și să caut un prilej de a mă răzbuna. Nu doar că o parazitează luându-i toate resursele, dar nici măcar nu îi mulțumește dându-i un miros plăcut. Însă orice răzbunare asupra florii cadavru, s-ar întoarce și împotriva plantei gazdă. Îți poți imagina cum ar arăta lumea noastră dacă toți am realiza că nu ne putem răzbuna fără să ne facem rău și nouă? Uneori avem toate motivele să nu iubim și să căutăm răzbunarea. Dar , în acest exemplu din natură, descoperim faptul că orice răzbunarea va avea efecte nedorite și în viața noastră, așa că mai bine putem lăsa răzbunarea în mâna lui Dumnezeu.


Felix Mușat, Director Tineret Conferință – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor