Răzbunare sau iertare

Să nu te răzbuni, și să nu ții necaz pe copiii poporului tău. Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Eu sunt Domnul. (Levitic 19:18)

Răzbunarea este arma p.. (celui lipsit de înțelepciune). Așa se spune. Cred că această zicală este foarte adevărată și am să-ți dau în continuare câteva motive pentru care cred asta.

Mai întâi, pentru că cel care se răzbună nu se consideră capabil să câștige altfel, nu are soluții concrete și este preocupat mai mult de obsesia lui decât de a găsi o soluție concretă pentru o problemă.

Apoi, el se lasă stăpânit de sentimente și gânduri negative până când acestea ajung să-i determine și să-i conducă acțiunile. Cel care se răzbună are iluzia că este stăpân pe sine dar de fapt ura și furia sunt cele care îl conduc.

Cel care se răzbună are tendința de a crede că răzbunarea îl va face să se simtă mai bine, dar răzbunarea nu ajută niciodată sufletul cuiva să fie mai liniștit. Dimpotrivă, când cineva se răzbună are emoții și mai negative decât dacă ar alege un alt mod de acțiune.

În final, răzbunarea îl împiedică pe individ să evolueze, să învețe din propriile experiențe, iar cei care se răzbună sunt în general mai nefericiți decât alții. Spre deosebire de răzbunare, iertarea poate face pe cineva să fie împăcat cu ceilalți și cu sine, îl poate face mai fericit și mai bun.

Așa că, dacă astăzi îți vine să te răzbuni pe cineva, adu-ți aminte că răzbunarea nu este cea mai bună armă, dar iertarea este pace pentru suflet.


Dorin Cristea, Director Tineret Conferință – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor