Domnul să te binecuvânteze, și să te păzească! Domnul să facă să lumineze Fața Lui peste tine, și să Se îndure de tine! Domnul să-Și înalțe Fața peste tine, și-să-ți dea pacea! (Numeri 6:24-26)
Tocmai ai citit una dintre cele mai vechi poezii din Biblie. Aceasta este o rugăciune de binecuvântare rostită de Aron iar apoi timp de mii de ani, de către urmașii lui, preoții. Obiceiul nu a fost întrerupt niciodată, dar a fost adaptat iar în timpurile noastre părinții israelieni sunt cei care își binecuvântează copiii. Astfel, în fiecare vineri seară, tatăl sau ambii părinți pun mâinile pe capul copiilor și rostesc „binecuvântarea preoțească”. Nici creștinii nu au uitat această frumoasă rugăciune de binecuvântare, ci au inclus-o în imnuri, în predici și în mesaje de încurajare.
În mare parte această binecuvântare este ușor de înțeles: binecuvântare, ocrotire și pace sunt termeni cunoscuți. Dar, ce înseamnă „lumina Feței Domnului”? Imaginează-te în fața unui profesor care tocmai a descoperit că ai venit la școală cu tema nefăcută. Ești stânjenit și temător: oare ce va spune și ce va face profesorul? Te va certa? Va scrie un mesaj părinților? Îți va da o temă suplimentară sau îți va scădea câteva puncte din nota la test? Ei bine, cum te-ai simți dacă profesorul s-ar uita la tine cu o față luminoasă și ți-ar zâmbi părintește? Nu-i așa că ai fi surprins? Cu siguranță că ai respira ușurat, iar inima ți s-ar umple de recunoștință în timp ce îți promiți că nu vei mai veni cu tema nefăcută.
Aceasta este imaginea creată de binecuvântarea preoțească. Deși suntem păcătoși și nu merităm, Dumnezeu se uită la noi cu o Fața luminoasă, plină de iubire și de compasiune. Această binecuvântare nu este condiționată de faptele sau de atitudinea noastră, ci este inspirată de caracterul și de iubirea lui Dumnezeu. Astfel binecuvântarea se revarsă asupra noastră ca un dar, nu ca un premiu pe care l-am câștigat, însă ne inspiră să privim la Fața lui Isus Hristos și să-L urmăm.
Cristian Modan, Master Ghid – Conferința Muntenia