Articolul precedentCei trei iezi
  Articolul următorA legmagasabb rendű elmélkedés

  Înțelepciunea care vine de Sus

  „Voi face după cuvântul tău. Îți voi da o inimă înțeleaptă și pricepută, așa cum n-a fost nimeni înaintea ta și nu se va scula nimeni niciodată ca tine.” (1 Regi 3:12)

  Când vine vorba de oameni pricepuți sau inteligenți probabil ne gândim la nume precum Goethe, Einstein, Da Vinci sau Newton. Într-adevăr, după estimările mai multor specialiști, aceștia ar fi campionii în ceea ce privește IQ-ul. Alte nume mai recente ar fi cele ale lui William James Sidis, Kim Ung-Yong sau Marilyn vos Savant (dacă nu ai auzit de vreuna dintre aceste persoane, nu uita să cauți un pic pe internet). 

  Pe lângă inteligență și pricepere, Biblia mai adaugă un ingredient foarte important pentru oamenii cu capacități înalte: înțelepciunea. Sfânta Scriptură enumeră în această categorie pe Iosif, Bețaleel, Oholiab, Iosua, Hiram, Solomon, Daniel, Hanania, Mișael și Azaria. Aceștia ar fi oamenii cu „înțelepciune, pricepere și știință pentru tot felul de lucrări” (Exodul 31:3). Într-un anumit sens putem spune că aceștia au fost oamenii de știință înzestrați cu capacități speciale din vremea biblică.

  Dintre toate numele amintite, Solomon este cel care se evidențiază ca fiind cel mai înțelept și priceput om care a existat vreodată. Biblia amintește de asemenea că nu va mai exista niciodată cineva care să se ridice la înălțimea lui. Însă poate că nu aceste aspecte sunt cele care impresionează cel mai mult, ci faptul că el a cerut „o inimă pricepută” (1 Împărați 3:9) și a primit-o. Cui nu i-ar plăcea ca dintr-o dată să primească capacități speciale? Chiar așa de ușor se poate rezolva, doar să ceri și să primești? Biblia spune că experiența lui Solomon se poate repeta: „Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată” (Iacov 1:5). 

  Poate că nu vom ajunge la nivelul lui Solomon, dar putem fi echipați și noi, astăzi, cu tot ce ne este de folos pentru mântuirea noastră și a celor din jur. Când vom cere aceasta, să avem același gând pe care l-a avut și Solomon. El n-a cerut pentru sine, ci pentru binele poporului pe care îl conducea.

  Dobrin Alexandru, Conferința Transilvania de Sud – Pastor

  Caută podcastul Devoționale pentru Exploratori în aplicația ta de podcast.

  Înțelepciunea care vine de Sus - Devotional explo. "Voi face după cuvântul tău. Îți voi da o inimă înțeleaptă și pricepută, așa cum n-a fost nimeni înaintea ta și nu se va scula nimeni niciodată ca tine.” (1 Regi 3:12)
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Perfecționistul perfect

  Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceeace...

  Fără retușuri

  Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceeace...

  zidește drept

  Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceeace...

  Mustrarea Domnului

  Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atot Puternic. (Iov 5:17)David...

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...