„Voi face după cuvântul tău. Îți voi da o inimă înțeleaptă și pricepută, așa cum n-a fost nimeni înaintea ta și nu se va scula nimeni niciodată ca tine.” (1 Regi 3:12)
Când vine vorba de oameni pricepuți sau inteligenți probabil ne gândim la nume precum Goethe, Einstein, Da Vinci sau Newton. Într-adevăr, după estimările mai multor specialiști, aceștia ar fi campionii în ceea ce privește IQ-ul. Alte nume mai recente ar fi cele ale lui William James Sidis, Kim Ung-Yong sau Marilyn vos Savant (dacă nu ai auzit de vreuna dintre aceste persoane, nu uita să cauți un pic pe internet).
Pe lângă inteligență și pricepere, Biblia mai adaugă un ingredient foarte important pentru oamenii cu capacități înalte: înțelepciunea. Sfânta Scriptură enumeră în această categorie pe Iosif, Bețaleel, Oholiab, Iosua, Hiram, Solomon, Daniel, Hanania, Mișael și Azaria. Aceștia ar fi oamenii cu „înțelepciune, pricepere și știință pentru tot felul de lucrări” (Exodul 31:3). Într-un anumit sens putem spune că aceștia au fost oamenii de știință înzestrați cu capacități speciale din vremea biblică.
Dintre toate numele amintite, Solomon este cel care se evidențiază ca fiind cel mai înțelept și priceput om care a existat vreodată. Biblia amintește de asemenea că nu va mai exista niciodată cineva care să se ridice la înălțimea lui. Însă poate că nu aceste aspecte sunt cele care impresionează cel mai mult, ci faptul că el a cerut „o inimă pricepută” (1 Împărați 3:9) și a primit-o. Cui nu i-ar plăcea ca dintr-o dată să primească capacități speciale? Chiar așa de ușor se poate rezolva, doar să ceri și să primești? Biblia spune că experiența lui Solomon se poate repeta: „Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată” (Iacov 1:5).
Poate că nu vom ajunge la nivelul lui Solomon, dar putem fi echipați și noi, astăzi, cu tot ce ne este de folos pentru mântuirea noastră și a celor din jur. Când vom cere aceasta, să avem același gând pe care l-a avut și Solomon. El n-a cerut pentru sine, ci pentru binele poporului pe care îl conducea.
Dobrin Alexandru, Conferința Transilvania de Sud – Pastor
Caută podcastul Devoționale pentru Exploratori în aplicația ta de podcast.