El Cid Campeador

  Voi dar, întăriți-vă, și nu lăsați să vă slăbească mînile, căci faptele voastre vor avea o răsplată”. (2 Chronicles 15:7)

  Nu știu dacă vă este cunoscută povestea legendară a Cidului. Rodrigo Diaz de Bivar, un căpitan din oastea regelui Fernando I din Castilia secolului al XI-lea, a fost un viteaz remarcabil, simbolul Reconquistei, lupta de eliberare a Spaniei de sub invazia maurilor. Când a pornit în prima luptă şi i-a condus pe nobilii spanioli spre victorie, nu avea nici 20 de ani. El a fost supranumit El Cid Campeador adică „Domnul (Cid=Domn în limba maurilor), apărătorul Spaniei”. A eliberat Montes-Doca, Alicante, O-porto, Malaga, Bilbao, Toledo, Valencia și multe alte cetăți ale Spaniei.

  Legenda spune cum acesta a condus și ultima luptă. Deja murise. Cum se poate să mai lupți fiind deja mort? Bine știind că aceasta i se va întâmpla, fiind deja bătrân, el a poruncit ca după moartea lui, când maurii vor ataca, aflând că el nu mai e, ei să fie surprinși când îl vor vedea din nou în luptă. Astfel, nobilii lui urmau să îl ungă cu alifie din Persia, să îl îmbrace în armura lui de cavaler și să îl lege de calul lui, iar apoi să fie pus în fruntea oștirii. Așa au făcut, iar când maurii ieșiți la luptă au văzut pe temutul Cid pe cal, s-au speriat până acolo ca au fugit și au pierdut lupta. Soldații Cidului, chiar dacă îndurerați de moartea comandantului lor, au fost încurajați de această metodă aleasă și au dus lupta spre biruință.

  Noi nu avem un Comandant mort, ci înviat, pe Domnul Isus Hristos. El este puternicul Domn al oștirilor. Așa că nu trebuie să ne temem de nimic și să nu lăsăm să ni se diminueze încrederea în El. Chiar din tinerețe avem lupte de dus și noi ne dorim victoria în acestea. Cu ajutorul lui Dumnezeu ceea ce facem va avea succes.

  Roagă astăzi pe Domnul Isus să fie Comandantul vieții tale, să îți dea biruință și să ai rezultate pozitive în ceea ce faci, faptele tale având o răsplată pe măsură. Fii astăzi victorios cu El!

  Moț Florian, Master Ghid – Conferința Oltenia

  El Cid Campeador - Devotional explo. Voi dar, întăriți-vă, și nu lăsați să vă slăbească mînile, căci faptele voastre vor avea o răsplată”. (2 Chronicles 15:7)
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Fii folositor!

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Raspuns pentru suflet

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  De ce te implici?

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Credința instrument al cunoașterii

  Cine este înțelept, să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput, să le înțeleagă!...

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...