Voi dar, întăriți-vă, și nu lăsați să vă slăbească mînile, căci faptele voastre vor avea o răsplată”. (2 Chronicles 15:7)
În 5 august, 1987 vine pe lume Wiliam. Singurul băiat dintr-o familie cu 7 copii, într-una dintre țările cele mai sărace țări din lume, Malawi. În această țară, majoritatea oamenilor se ocupă de agricultură pentru a-și câștiga existența.
Anul în care Wiliam a împlinit 14 ani, a adus în țara lui o secetă ce avea să îi rapească acestuia cea mai mare bucurie. Pentru a putea merge la școală, familia sa ar fi trebuit să achite o taxă pe care acum nu și-o mai permiteau. Seceta a distrus în totalitate cultura de porumb care asigura în totalitate traiul familiei așa că grija lor principală era acum hrana de care aveau nevoie în fiecare zi pentru a supraviețui.
Această situație l-a încăpățânat și a mărit setea tânărul nostru adolescent după a citi. Prin urmare, pentru că la școală nu mai era primit, și-a găsit locul într-o bibliotecă de unde citea orice carte îi cădea în mână. Printre toate aceste cărți, William a găsit una în care era descrisă o moară de vânt ce pompa apă și genera electricitate.
A realizat că această moară ar putea salva familia sa de la foame, și cu toate că nu avea materialele necesare, și-a amintit de un loc unde le putea găsi: la fier vechi. Țevi de PVC, un cadru de bicicletă, un ventilator de tractor sunt doar câteva dintre lucrurile pe care acesta le-a folosit și cu care a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul început. Proiect prin care a reușit să îți ajute familia să treacă de acea perioadă grea din viața lor.
Sigur că acest lucru nu a fost deloc așa ușor cum pare pentru noi, citind despre experiența sa. Însă, Wiliam a dat dovadă de multă perseverență, în ceea ce a făcut. A avut răbdare să adune toate informațiile de care avea nevoie dar și materialele, chiar dacă nu avea nici o certitudine că la final îi va reuși cu siguranță.
Iosana-Miriam Ciutan, Ghid – Conferința Transilvania de Sud