Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atot Puternic. (Iov 5:17)
Unul dintre lucrurile care ne displac cel mai mult este acela de a fi certați. Și cel puțin în perioada copilăriei avem parte din plin de acest lucru. Dar și tinerii sau adulții, uneori chiar și bătrânii sunt certați. Așa se face că de-a lungul vieții omul este certat. Într-un fel lumea e ca o cameră gălăgioasă în care oamenii se ceartă. Totuși aș vrea să nu îți mai fie teamă de ceartă, să înveți să accepți că uneori e normal să fii certat și că cearta poate fi treapta spre o devenire și o creștere necesară. Îți voi spune 3 lucruri:
1. Este important cine te ceartă. În lume exista autoritate. Părinții au autoritate. Profesorii au autoritate. Poliția are autoritate. Medicii au autoritate etc. Într-o zi vei avea și tu autoritate. Cel mai important lucru pentru un tânăr în creștere este să învețe să respecte autoritatea celorlalți. Acest lucru înseamnă noblețe și caracter sănătos. Când tata primește amendă în trafic, într-un fel este certat. Prin achitarea amenzii, tatăl respectă autoritatea.
2. Este important cum te ceartă. De obicei, ești certat de oameni care vor să te ajute. Care vor să crești drept și cearta face parte din procesul educației tale. Acestora le pasă de tine. Dacă vei fi atent vei observa iubirea din glasul mamei atunci când… te ceartă.
3. Este important cum reacționezi când ești certat. Cel mai frumos lucru este acela de a învăța să ai o reacție constructivă la ceartă. Nu te supăra. Mai degrabă încearcă să pui întrebările corecte, să afli unde a fost greșeala și ce se poate face pentru a îndrepta lucrurile.
Când Domnul ceartă un om, este ocazia de aur a omului de a deveni matur și frumos în caracter. Este ocazia de aur de a se îndrepta și de a obține succesul. Dumnezeu caută cu toată dragostea tocmai pe cei greșiți și este pasiunea vieții Lui să ajute oamenii să se îndrepte. Și… următoarea ocazie când vei fii certat, fii fericit. Cineva vrea să te dezvolți. E ocazia ta de a îmbunătăți propriul tău proiect de viață!
Băluță Ovidiu, Pastor – Conferința Oltenia