Cine este înțelept, să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput, să le înțeleagă! Căci căile Domnului sînt drepte; și cei drepți umblă pe ele, dar cei răzvrătiți cad pe ele. (Osea 14:9)
Ce înseamnă să fii întelept?
1. Dacă ești înțelept, primul pas este să ai încredere în Domnul. Un om începe să se teamă de Dumnezeu numai atunci când începe să-L cunoască.
2. Dacă ești înțelept, vei urî păcatul și vei iubi o viață sfântă. Atunci când cineva învață cu adevărat frica de Domnul, este afectat întregul său mod de viață – aceasta include felul în care se îmbracă, vorbește, își cheltuiește banii, timpul, ce ascultă, locurile în care merge, plăcerile pe care le caută și cărțile pe care le citește. Chiar și prietenii lui sunt diferiți.
4. Dacă ești înțelept, vei experimenta adevărata pace, bucurie și bogăție. Chiar dacă un om este sărac, dacă se teme de Domnul, el va fi bogat și cu adevărat satisfăcut. Omul care se teme de Dumnezeu are o satisfacție și o bucurie imensă în a ști că totul este bine, nu numai pentru o vreme, ci pentru veșnicie.
5. Dacă ești înțelept, vei culege beneficiile unei vieți disciplinate. Dacă suntem disciplinați, obținem cantitatea potrivită de odihnă, hrană, somn și exerciții fizice, slujind altora și, mai presus de toate, oferindu-i Domnului locul Său.
6. Dacă ești înțelept, îl vei sluji pe Dumnezeu din toată inima. Ce lucru uimitor este să fii în slujba lui Dumnezeu și să aștepți cu smerenie îndrumarea și împuternicirea Sa!
Omul neînţelept vede adesea numai circumstanţele imediate şi poate că zice în inima lui: „nu este Dumnezeu!”, dar cel înţelept, care ia aminte la purtarea lui Dumnezeu cu cei drepţi şi cei nelegiuiţi, vede în tot ce se întâmplă, descoperirea iubirii lui Dumnezeu. Totuşi, o astfel de înţelepciune nu e un rod al pământului, ci vine din cer asupra acelora care îl cer cu credinţă.
Dumnezeu pune înaintea noastră o alegere.
Întrebarea este: vei fi înțelept? Dacă ești înțelept, vei alege să mergi pe calea Domnului și să te bucuri de viața veșnică.
“Alege viața, ca să trăiesti!”
Calotă Ionel, Master Ghid – Conferința Muntenia