Cât mai sus

Cine este înțelept, să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput, să le înțeleagă! Căci căile Domnului sînt drepte; și cei drepți umblă pe ele, dar cei răzvrătiți cad pe ele. (Osea 14:9)

Cu siguranță ai admirat copacii drepți, falnici, înalți. Ai făcut fotografii lângă ei și parcă doreai să le surprinzi măreția.

Sequoia gigantea bate recordul în multe privințe. Poate trăi mii de ani, depășind 80/90 de metri în înălțime. Face față cu succes incendiilor datorită scoarței sale speciale care îl protejează. Dimpotrivă, se pare că focul ajută conurile să se deschidă și semințelor le face bine cenușa caldă pentru a se planta. Nici dăunătorii nu își fac apariția pe suprafața sa. Arborele Sequoia este la origine din Statele Unite ale Americii, din munții Sierra Nevada, dar a fost adus și pe meleagurile europene, având chiar și în țara noastră câțiva reprezentanți de mai bine de un secol. Este cel mai înalt arbore de pe planetă fiind considerat monument al naturii.

Până în 2006 recordul l-a deținut General Sherman, un sequoia gigant de 83,8 metri și vechi de 2150 de ani, aflat în Parcul Național Sequoia din California. Dar locul întâi i-a fost luat de către Hyperion, un sequoia de 115 metri, descoperit de către doi naturaliști în Redwood National Park. Nu știe nimeni cu exactitate locul unde se află acest mamut al arborilor, deoarece oamenii de știință au ales să țină secret pentru a-l proteja de cei care ar dori să îi facă rău.

Ce poți învăța de la sequoia? Să te înalți mereu, să fii drept, să ai privirea spre cer și să crești, să te dezvolți indiferent de intemperiile din jurul tău, tu doar să ai un singur gând: „Sus! Tot mai sus!”.

Drag explorator, Dumnezeu îți dă înțelepciune pentru a merge drept pe drumul spre Cer, la fel cum arborele sequoia își urmează cu măiestrie creșterea sa unică. Astăzi urmează-i exemplul!

Kristhine Chirileanu, Master Ghid – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video