Căci așa vorbește Domnul către casa lui Israel: „Căutați-Mă, și veți trăi! (Amos 5:4)
Te-ai pierdut vreodată? Ce ai făcut atunci? Dacă erai într-o zonă cu semnal și aveai telefonul cu tine, probabil ai folosit GPS-ul și ai ieșit repede din încurcătură. Astăzi, cu atâta cunoștință și tehnologie, este destul de greu să te pierzi.
Totuși, se întâmplă, poate chiar destul de des, să îți pierzi direcția, motivația și scopul pentru care ai luptat atât de mult până acum. Ce faci?
Te simți trist, singur, descurajat, și n-ai chef să vorbești cu nimeni, să ceri ajutorul cuiva. Parcă tot ce se întâmplă este împotriva ta, nimic nu îți mai iese. Trăiești în umbră. Abia îți mai găsești energia pentru a arăta celor din jur o mască: ceea ce vor ei să vadă, ceea ce ai vrea tu să fii. Te trezești dimineața doar pentru a aștepta din nou momentul în care poți să dormi, să uiți de tot. Totul este întunecat… Nu mai trăiești între un răsărit și un apus, ci între un apus și un răsărit.
Ai încercat să apelezi la Dumnezeu dar, aparent, nu ți-a răspuns. Deși nu ai motive foarte întemeiate, simți că nu mai există nicio șansă să te ridici, să te regăsești, să poți să te scoli din pat și să continui să lupți pentru scopul tău. Te cauți pe tine, sau măcar o urmă din ce ai fost, dar nu reușești să găsești nimic.
Și cred că aici este problema. Ne căutăm atât de mult pe noi înșine, ne concentrăm atât de mult pe problemele noastre, încât singurul lucru pe care îl realizăm este să ne afundăm și mai tare.
Dumnezeu vine și îți spune: „Caută-Mă” și vei trăi. Diferența între a te căuta pe tine sau a-L căuta pe Dumnezeu nu este foarte ușor de observat, dar ea schimbă totul. Atunci când nu te mai regăsești, caută-L pe Dumnezeu. Atunci când nimic nu mai are sens pentru tine, caută-L pe Dumnezeu. Atunci când nu mai ai chef să vorbești cu nimeni, vorbește cu Dumnezeu. Atunci când te-ai săturat să încerci să pari ceea ce nu ești, mergi la Dumnezeu, El deja știe cine ești, nu trebuie să te mai ascunzi. Atunci când crezi că mori, caută-L pe Dumnezeu și vei trăi.
Robert Bolohan, Ghid – Conferința Muntenia