Și ce folosește unui om să câștige toată lumea, dacă își pierde sufletul? (Marcu 8:36)
Tema sufletului a preocupat cu intensitate de-a lungul secolelor, atât știința, cât și filosofia. Un doctor american susține că sufletul ar cântări 21 de grame, iar alți oameni de știință sunt convinși că au dovada că sufletul chiar există.
În anul 1907, doctorul american Duncan McDougal din Haverhill, Massachusetts, a cântărit trupurile a șase pacienți bolnavi de tuberculoză în fază terminală, pentru a observa dacă părăsirea sufletului în momentul morții are vreun impact asupra greutății corporale. În urma acestui experiment, echipa de cercetători condusă de McDougal a stabilit că în momentul morții fiecăruia din cei 6 subiecți umani, greutatea corporală a acestora a scăzut, invariabil, cu 21 de grame.
Teoriile lui McDougall au fost abordate în filmul „21 de grame“, al cărui motto-ul este următorul: „Se spune că atunci când murim pierdem din greutate 21 de grame. Greutatea unei monezi, a unei privighetori, a unui baton de ciocolată – şi probabil a sufletului uman“
Dar cât valorează cu adevărat aceste 21 de grame? Care este valoarea lor veridică?
Sufletul este mai mult decât 21 de grame pe care le pierdem în fața infailibilă a morții. Sufletul nostru reprezintă o colecție de trăsături de caracter, fapte, impresii și convingeri dobândite de-a lungul vieții prin concursul de împrejurări în fața căruia ajungem. Pierderea sufletului înseamnă mai mult decât pierderea vieții, un suflet pur reprezentând însăși chintesența acestuia. Astfel, schimbul implacabil al oricărui lucru pentru suflet, chiar si al lumii înseși este o „afacere” nedreaptă, acesta reprezentând temelia unei vieți trăite cu demnitate.
Ioan Slavici scria cândva: „Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit.”. Ce este o viață tumultuoasă și îndestulată în fața uneia simple si pline de pace? Fericirea vine din lucrurile mici si simple, împlinirea sufletească făcând diferența.
Dumnezeu să ne ajute să ne păzim cel mai de preț tezaur, sufletul nostru!
Daria Duță, Ghid Asistent – Conferința Oltenia