Care este secretul pentru o alegere corectă?

„Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.” (Romani 12:2)

Acesta este unul din versetele biblice care m-a marcat cel mai mult de-a lungul vieţii mele de credinţă. Se poate vorbi foarte mult pe marginea lui. De exemplu, când Pavel a scris, vorbea despre veacul în care trăia el, dar parcă ar fi scris special acest verset nouă, generațiilor viitoare.

Azi aleg să vorbesc despre partea a doua a versetului. „să vă prefaceţi,… deosebi… voia lui Dumnezeu… plăcută şi desăvârşită”. Aici Pavel nu vorbeşte despre a ne retrage din mijlocul oamenilor, pentru a fi feriţi de ispite sau de păcate. Vorbește despre a ne descurca în mijlocul lor.

Trebuie să învăţăm să alegem cu înţelepciune. Putem învăţa această lecţie cel mai bine de la natură, dacă observăm cu atenţie. Te-ai întrebat vreodată de ce leul ataca cel mai slab sau neputincios exemplar din turmă? Sau de ce râsul ataca doar vietăţi mici? Sau de ce veveriţa alege doar alune sau nuci sănătoase? Pentru că îşi cântăresc cu atenţie şansele. Ai fost vreodată tentat să participi cu colegii sau cu prietenii la o petrecere, sau o activitate a „veacului acestuia” cu gândul că îi vei influenţa în bine? Ai cântărit bine înainte şansele? De obicei ei sunt mai mulţi. Iar şansele tale scad proporţional cu numărul lor.

În acest verset ni se cere să deosebim „bine voia lui Dumnezeu”. De cele mai multe ori, noi ştim foarte clar voia Lui şi cu toate acestea, mai întrebăm în rugăciunile noastre dacă avem voie. Provocarea mea pentru această zi este de a învăţa pe de rost acest verset. Iar atunci când avem o dilemă, pe orice subiect ar fi ea, doar să repetăm versetul în gând, conştientizându-l. Vom primi lumina!

Ciutan Remus Florin, Director Asociat Conferință – Conferința Transilvania de Sud

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor