De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu fapta, cunoștința; cu cunoștința, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frați; cu dragostea de frați, iubirea de oameni. (2 Petru 1:5-7)
Florence May Chadwick, de când era foarte mică, își dorea să fie o înotătoare rapidă. La vârsta de șase ani și-a convins părinții să o înscrie într-o cursă de 50 de metri. A terminat pe ultimul loc. Probabil că în locul ei eu m-aș fi descurajat, dar ea, după această dezamăgire, a devenit și mai hotărâtă în planurile pe care le avea. În următorul an. a exersat în fiecare zi. După acest an de antrenamente, a intrat din nou în cursă și a pierdut. Când avea 11 ani, Florence a parcurs înot 10 km. Ea își dorea totuși să devină o înotătoare de mare viteză. A continuat să se antreneze și a participat la diverse concursuri, fără însă a câștiga niciunul. A continuat să se antreneze împreună cu tatăl ei și se specializează pe înot de rezistență.
Pentru că nu a renunțat și a continuat să se antreneze, pe 8 august 1950, la 32 ani, a traversat Canalul Mânecii din Franța până în Anglia, în 13 ore și 23 de minute, doborând recordul mondial de la data aceea. Un an mai târziu, a traversat din nou Canalul Mânecii, de data aceasta din Anglia în Franța, în 16 ore și 22 de minute. Devine astfel prima femeie care a înotat Canalul mânecii în ambele direcții. Astăzi, la fel ca Florence, te invit să iei în serios pregătirea pentru asemănarea în caracter cu Hristos. Și, pentru că fiecare antrenament este etapizat, Petru ne învață cum să facem asta. Mai întâi suntem invitați să fim autentici (unește credința cu fapta). Pasul următor este experiența practică (fapta cu cunoștința). Experiența practică te învață cumpătarea (înfrânarea). Aceasta dezvoltă mai departe rezistența la stimuli (răbdarea). Toate acestea definesc religia practică (evlavia), unde înveți să-i iubești pe cei cu aceeași convingeri (dragostea de frați) și ajungând la punctul cel mai dificil – să-i iubești chiar și pe cei care îți fac rău sau nu sunt de aceeași părere cu tine (dragostea de oameni). Ce zici? Începem împreună antrenamentul?
Dimoiu Laurenţiu, Ghid – Conferința Oltenia