Prăjitura interzisă

De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu fapta, cunoștința; cu cunoștința, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frați; cu dragostea de frați, iubirea de oameni. (2 Petru 1:5-7)

Mă aflam într-o tabără, când am fost martorul unor lupte lăuntrice puternice ale unor copii de 6-10 ani. Este adevărat că erau mai mari decât preșcolarii din experimentul lui Walter Mischel, profesor la Universitatea Standford în anii 60-70, dar și prăjitura din tabără era mai mare decât bezeaua lui. Experimentul inițial testa capacitatea unor copii de a rezista timp de 15 minute tentației de a mânca o bezea sau o grisină. Cei care reușeau, primeau o porție dublă. O treime dintre copii au reușit, iar după 10-15 ani, s-a observat că aceștia aveau mai mult succes în activitățile lor. Și aceasta, pentru că succesul depinde în mare măsură de autocontrol. Și în tabără, copiii urmau să primească o porție dublă dacă reușeau să nu guste din prăjitură 15 minute. Era un efort de voință, într-adevăr, dar nu numai. Din discuțiile lor, înțelegeai că erau nevoiți să împletească: credința în promisiunea instructorilor cu fapta de a se abține de la degustare; cunoștința consecințelor cu înfrânarea poftei; răbdarea cu evlavia păstrării promisiunii făcute; dragostea de frați, exprimată prin încurajări reciproce cu iubirea de oameni, chiar și față de oamenii „răi” care îi supuseseră acelui test. La prima citire, textul de astăzi pare greu de urmărit, dar în practică toate se împletesc: credința că iubirea lui Dumnezeu te ajută să învingi orice, fapta demnă de un copil al lui Dumnezeu care devine mai ușor de realizat datorită credinței, cunoștința voinței lui Dumnezeu cu privire la fiecare decizie pe care o iei, înfrânarea pornirilor proprii pentru a asculta de El, răbdarea în momentele care ne pun cel mai mult la încercare credința, evlavia sau purtarea creștină plină de dragoste de frați și iubirea de oameni până la sacrificiu. Este o luptă grea să reziști tentațiilor, dar Domnul ne dă și voința și înfăptuirea, și credința și evlavia, ne oferă tot ceea ce avem nevoie ca să luăm cea mai bună decizie de fiecare dată. Primește-I darurile și trăiește după placul Lui!

Cătălin Strâmbu, Pastor – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor