Avânt spre infinit

De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu fapta, cunoștința; cu cunoștința, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frați; cu dragostea de frați, iubirea de oameni. (2 Petru 1:5-7)

Astăzi ne ocupăm de puțină matematică și fizică. Nu e complicat! Nu sunt materiile mele favorite, dar astăzi suntem provocați să vedem viața cu Dumnezeu sub forma unei ecuații. Soluția este alcătuită din 8 variabile care se scurg în + ∞. De ce variabile? Te gândești, pe bună dreptate, că dragostea, evlavia sau credința sunt niște constante, că fiind din Dumnezeu, nu se schimbă. Dumnezeu nu se schimbă, dar toate acestea, odată ajunse în inima noastră se dezvoltă continuu, nu rămân ca la început. Aici trebuie să intervină elevul. Isaac Newton a propus ceea ce cunoaștem a fi „legea atracției universale”. Pe scurt, în cadrul potrivit și respectând condițiile corespunzătoare, două corpuri se atrag reciproc prin forța gravitațională. În ecuația lui Petru, avem 8 „corpuri” care trebuie să se atragă între ele într-o ordine desăvârșită. Poate pare complicat, dar nu e! Partea elevului este să ofere cadrul în care acestea se pot atrage și dezvolta.

Primul pas este să te faci „părtaș firii dumnezeiești” (1:4) – adică, să începi să gândești ca El (ce ar face El în situația dată, cum ar vorbi, cum ar reacționa…).

Pasul 2: dă-ți silința să păstrezi acest statut! De aici intervine Dumnezeu. El rezolvă problema. Asigură forța necesară, ca fapta să se alăture credinței, cunoștința faptei…și tot așa. Iar acestea nu se plafonează nicăieri, ci cresc și se completează la nesfârșit, până când vei fi asemenea Lui. În parteneriatul dintre om și Dumnezeu, „dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot” (1:3), rămânând datoria elevului să-și dea „toate silințele” să rămână părtaș firii dumnezeiești. Scopul final, bineînțeles, este ca distanța infinită dintre om și Dumnezeu, creată de păcat, să fie anulată și să aibă loc Marea Întâlnire dintre Tată și fiu! Începe de azi rezolvarea acestei mari probleme!

Adrian Dorgo, Director Tineret – Conferința Transilvania de Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video