”Și Isus creștea în înțelepciune, în statură și era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor.” Luca 2:52
Adesea auzim vorbindu-se despre anumite persoane că “au un caracter frumos” sau cealaltă variantă că “nu au caracter”. Oare pot eu să dezvolt (să cultiv) un caracter frumos? Și dacă da, cum?
Te provoc să încerci un experiment. E foarte simplu, deloc costisitor și necesită doar atenția ta.
Alege două plante identice, în ghiveci, care îți plac și care crezi că te reprezintă. Așază una dintre ele în acel loc din cameră unde crezi că lumina și căldura o vor ajuta să se dezvolte optim. Asigură-te că în fiecare zi are apă suficientă, șterge-i frunzele de praf și îngrijește-o cum crezi tu mai bine. Poți să decorezi exteriorul ghiveciului cum dorești.
Acum, ia a doua plantă (al doilea ghiveci) și așaz-o într-un loc cu lumină mai puțină și, în fiecare zi, asigură-te că are apă, fără a-i acorda atenție specială.
După câteva săptămâni, așază cele două plante una lângă cealaltă și analizează experimentul. Cu care dintre ele ai dori să se asemene caracterul tău?
Dacă în acest moment ai lua un pix și o foaie și ai analiza ce citești, ce asculți, ce vizionezi, ce anturaj te înconjoară, cu care dintre cele două plante ai asemăna caracterul tău?
Am citit de curând despre un băiat (de vârstă explo), orfan de tată, care a trebuit să o părăsească pe mama lui pentru a se muta la unchiul lui, la oraș – într-un mediu mai propice pentru dezvoltarea lui intelectuală. Înainte de a pleca de acasă, mama lui l-a pus să promită trei lucruri:
1. Să ajute pe oricine poate ajuta.
2. Să se roage în fiecare zi lui Dumnezeu.
3. Să spună întotdeauna adevărul.
Făcând aceste trei lucruri simple și împlinind promisiunea făcută mamei, acest băiat a fost apreciat de toți cei care l-au întâlnit. Au zis despre el că țara lor are nevoie de caractere frumoase ca al lui.
E timpul să alegi să crești și tu în înțelepciune, în statură și să fii plăcut înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor.
Alege azi să fii amabil, credincios și drept!
Marius Selejan-Stana, Master Ghid – Conferința Banat