„ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit prin pustiuri, prin munţi, prin peşteri şi prin crăpăturile pământului. Toţi aceştia, măcar că au fost lăudaţi pentru credinţa lor, totuşi n-au primit ce le fusese făgăduit; pentru că Dumnezeu avea în vedere ceva mai bun…” Evrei 11:38-40
Astăzi se împlinesc 148 de ani de la înmormântarea lui Livingstone, explorator al Bibliei și al naturii.
Ce e special în această înmormântare? A avut loc la catedrala regală din Londra, dar corpului său îi lipsea inima! De ce? Pentru că ea fusese îngropată în Africa deoarece „îi aparține mai mult Africii decât Europei”. Decedase în rugăciune lângă patul său în nordul Zambiei de astăzi, după peste 30 de ani de explorare a Africii.
De ce un explorator al Bibliei? La vârsta de 9 ani memorase deja în întregime Psalmul 119 (176 versete, 5 pagini din Biblie!) și câștigase o copie a Noului Testament ca recompensă. La 10 ani, David a fost angajat 14 ore pe zi, 6 zile pe săptămână la fabrica locală de filare a bumbacului. Aici, David a reușit să citească în fabrică, așezându-și cartea pe o porțiune din roata de tors, astfel încât să poată prinde propoziție după propoziție în timp ce muncea. El a menținut un studiu constant, netulburat de zgomotul mașinii.
Apoi, convertirea lui la 12 ani l-a inspirat să se hotărască pentru a-și dedica viața alinării suferinței umane. A studiat Teologia și Medicina și s-a înscris ca misionar. Scria: “Mântuirea oamenilor trebuie să fie scopul principal al fiecărui creștin.”
De ce explorator al naturii? Africa era atunci un teritoriu puțin cunoscut, mai ales în partea centrală și sudică, unde el și-a desfășurat activitatea. Majoritatea triburilor care locuiau în interiorul Africii erau încă necunoscute. Hărțile din acea vreme aveau cuvinte precum necunoscut și neexplorat scrise pe secțiuni imense ale interiorului Africii. Expediții întregi de 400 de bărbați fuseseră decimate de malarie.
Terenul african a fost greu de parcurs. Inundațiile, pădurile tropicale și mlaștinile împiedicau transportul pe roți. Alături de Biblie, trusa chirurgicală și cufărul cu medicamente, a avut cu el întotdeauna un microscop și un sextant (instrument astronomic /geografic) – cu care a observat creația spectaculos de diversă a lui Dumnezeu, cu venerație și uimire.
Hai și noi să fim servi ai lui Dumnezeu, să-i iubim pe oameni și să ocrotim natura, ca și eroul de azi!
Koόs Tiberiu, Master Ghid – Conferința Muntenia