„Am văzut tot ce se face sub soare; și iată că totul este deșertăciune și goană după vânt!” Eclesiastul 1:14
Solomon a fost fiul lui David și al Batșebei, autorul Psalmilor, și este considerat un mare înțelept. Eclesiastul poate fi o lucrare postmodernă despre viață, în care totul este relativ și provizoriu. Solomon a avut tot ce și-ar putea dori un om: bogății, putere, faimă, adorare. A căutat să cunoască tot ce poate cunoaște un om, dar lucrul acesta nu l-a făcut mai fericit.
Autorul cărții a fost un om autentic. A căutat rețeta fericirii, pentru că a avut toate mijloacele pentru asta. Dacă fericirea ar fi existat, nimeni altul nu ar fi avut mai multă putere, mai multe șanse ca Solomon, să o găsească. El nu a fost un inconștient plin de importanța sa, ci și-a analizat acțiunile și trăirile și a vrut să se autodepășească, să obțină cât mai mult din această viață, și a ajuns la concluzia că totul e deșertăciune și goană după vânt.
Ceea ce are sens, spunea Solomon, este: „să crezi în Dumnezeu, să faci ce este bine și asta te va ajuta să trăiești și să te bucuri de viața ta. Să nu strângi averi pe care să le lași altora, să nu te arăți nici prea neprihănit, nici prea înțelept. Să nu te stresezi pentru lucrurile care nu au venit încă”.
Drag explorator, alegeți astăzi prioritățile din viața ta. Alege cu grijă, fă o selecție atentă a lucrurilor, și fii cu băgare de seamă ca în viața ta să rămână doar lucrurile cu adevărat deosebite. Similar cu ceea ce a spus Solomon, fericirea se găsește în lucruri mărunte, alături de cei dragi, și în relația cu Mântuitorul nostru.
El să te ajute să iei cele mai bune decizii astăzi, dar și în restul zilelor. Amin!
Voicu Corina, Ghid Asistent – Conferința Oltenia