”Să nu te părăsească bunătatea şi credincioşia: leagă-ţi-le la gât, scrie-le pe tăbliţa inimii tale. Şi astfel vei căpăta trecere şi minte sănătoasă înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor. ” Proverbe 3:3
Un experiment destul de recent a arătat că papagalul cenuşiu African, pe numele său ştiinţific Psittacus erithacus, e dornic să ajute chiar şi păsări din alte specii, pe care nu le cunoaşte. Face acest lucru chiar dacă nu se aşteaptă la nicio recompensă sau la reciprocitate, a declarant unul dintre autorii studiului, Desiree Brucks, de la Institutul pentru Ornitologie Max Pklank.
Mai mult, aceste vieţuitoare nu arată nici urmă de invidie sau furie când alte înaripate au parte de un tratament favorabil, în defavoarea lor. Par chiar mulţumite când lucruri bune se întâmplă altcuiva. Oamenii de ştiinţă au hotărât să testeze papagalii, care demonstraseră anterior un nivel ridicat al inteligenţei. În unele teste, papagalul cenuşiu african s-a arătat chiar mai inteligent decât copiii.
Ziua Mondială a Bunăvoinţei sau Bunătăţii, se sărbătoreşte chiar azi, în fiecare an. În această zi oamenii sunt încurajaţi să dea dovadă de mai multă bunătate în viaţa de zi cu zi.
Este ziua perfectă pentru a ne aminti despre importanţa bunătăţii şi cum aceasta ne ajută să facem lumea din jurul nostru să fie mai plăcută. Bunătatea şi actele de bunătate provin din inimă, ele fiind spontane şi sincere.
Vă încurajez, dragi exploratori, să realizaţi cel puţin trei fapte bune astăzi. Acestea pot include acţiuni ce necesită un efort foarte mic, însă nu uitaţi că şi ele pot avea un impact pozitiv imens. De exemplu, puteţi spune ceva frumos cât mai multor oameni, incluzând colegi, profesori, părinţi sau familie, puteţi lăsa pe cineva în faţa voastră la rând sau vă puteţi juca cu un coleg care stă singur.
„Bunătatea înfrumuseţează viaţa, împăcând toate neînţelegerile, ea limpezeşte ceea ce este încurcat, uşurează ceea ce este greu, înveseleşte ceea ce e trist. ” Lev Nicolaevici Tolstoi
Domnul poate da izbândă celui ce doreşte să facă bine!
Mioara Cristea, Ghid – Conferința Moldova