Lăudaţi pe Domnul! Căci este frumos să lăudăm pe Dumnezeul nostru, căci este plăcut şi se cuvine să-L lăudăm. Psalmi 147:1
Te-ai gândit vreun moment dacă muzica pe care o asculți creează conexiuni în mintea ta? Te-ai oprit puțin și te-ai întrebat, Oare ceea ce ascult mă influențează?
Ți-ai imaginat în vreun moment cum ar fi viața dacă nu ar exista muzica? Nu ar fi ea seacă și monotonă sau fără vlagă?
Știai că muzica te poate îndepărta de Dumnezeu sau că te poate apropia?
Te invit într-o mică incursiune în lumea muzicii pe care ți-o voi prezenta într-o formă de „Știai că?”.
Știai că noi, oamenii avem creierul împărțit în mai mulți lobi? 2 lobi parietali, 2 lobi temporali, unul occipital și unul frontal. În fiecare lob, se creează diverse conexiuni. De exemplu, se observă că atunci când învățăm, o anumită parte a creierului este mai folosită, atunci când ne jucăm cu mingea, o altă parte a creierului este mai accesată.
Știai că atunci când vine vorba de a asculta muzică, în lobul frontal se creează cele mai multe conexiuni? Muzica pe care o ascultăm are diverse roluri, însă rolul folosit cel mai mult, este acela de a se relaxa. Chiar dacă este, ea muzică de natură profană sau chiar dacă este ea de natură profană.
Știai că dacă noi, oamenii dorim să ne conectăm cu Dumnezeu, atunci folosim lobul frontal?
Muzica are un caracter foarte puternic, de aceea, drag tânăr, dacă dorești să asculți muzică, încearcă să asculți doar dintr-un mediu propice creării unei conexiuni cu Dumnezeu. Sunt sigur că dacă vei asculta din domeniul necreștin, atunci îți va fi destul de dificil ca să te mai conectezi cu Dumnezeu.
Te provoc la un experiment pe care îl poate încerca orice copil și te rog să fi sincer cu tine înainte de a începe acest experiment. Ascultă ce muzică îți dorești, însă după ce vei termina de ascultat, dacă inima nu poate să se conecteze cu Isus pe genunchi, atunci să știi că acea muzică nu este una bună ci este una care nu merită ascultată de un creștin.
Iar acest sfat îl poți pune în practică în multe momente. Orice vei face, gândește-te la această întrebare: „Oare aș putea să plec genunchiul în rugăciune după această acțiune?”
Te invit să îți alegi muzica cu înțelepciune, drag tânăr!
Daniel Dobrin, Ghid – Conferința Oltenia