Să te laude altul, nu gura ta, un străin, nu buzele tale!
Proverbele 27:2
Ieri ai citit despre „cu ce să te lauzi”, astăzi este despre „pe cine să lauzi”.
Citește cu atenție:
„E nevoie să mă laud, măcar că nu este de folos. Voi veni totuși la vedeniile și descoperirile Domnului. Cunosc un om în Hristos care, acum paisprezece ani, a fost răpit până în al treilea cer (dacă a fost în trup, nu știu, dacă a fost fără trup, nu știu – Dumnezeu știe). Și știu că omul acesta (dacă a fost în trup sau fără trup, nu știu – Dumnezeu știe) a fost răpit în rai și a auzit cuvinte care nu se pot spune și pe care nu-i este îngăduit unui om să le rostească. Cu UN ASTFEL DE OM MĂ VOI LĂUDA, dar, întrucât mă privește pe mine însumi, nu mă voi lăuda decât cu slăbiciunile mele. Chiar dacă aș vrea să mă laud, n-aș fi nebun, căci aș spune adevărul, dar mă feresc, ca să n-aibă nimeni despre mine o părere mai înaltă decât ce vede în mine sau ce aude de la mine. Și ca să nu mă umflu de mândrie din pricina strălucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un ţepuș în carne, un sol al Satanei, ca să mă pălmuiască și să mă împiedice să mă îngâmf. De trei ori am rugat pe Domnul să mi-l ia. Și El mi-a zis: «Harul Meu îţi este de ajuns, căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârșită.» Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine. De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos, căci, când sunt slab, atunci sunt tare” (2 Corinteni 12:1-10).
După cum ai văzut, lauda de sine nu este încurajată de niciun fel. Însă a lăuda pe cineva care chiar a făcut un lucru bun este bine, aș spune chiar că este nevoie.
Știi vreun explorator care a învățat la specializare să facă foarte bine noduri? Ai vreun coleg care la ultimul test a luat nota zece? Este vreun vecin care îngrijește de niște flori și sunt foarte frumoase? Este la Școala de Sabat un copil care învață în fiecare săptămână textul de memorat?
Pe aceștia să-i lauzi, să-i feliciți, să-i încurajezi.
Provocare: Trimite cinci mesaje de laudă și încurajare unor persoane neadventiste, spunându-le exact pentru ce îi feliciți.