Nu știţi că cei ce aleargă în locul de alergare toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi dar în așa fel ca să căpătaţi premiul.
1 Corinteni 9:24
Azi, pe 26 iulie, în urmă cu 94 de ani, se năștea în România un fotbalist foarte bun, Vasile Zavoda.
Impresiona prin tenacitate, era robust, adept al fotbalului în forță, atletic, bărbătesc, dar niciodată dur sau periculos.
Zavoda a fost legitimat la vârsta de 11 ani la formația Minerul Baia Mare. El a fost selecționat în 1942 în tabăra de juniori de la Budapesta, alături de alți tineri care aveau să devină mari fotbaliști în formația de aur a Ungariei: Gyula Grocsics, Ferenc Puskás, Sandor Kocsis sau Joszef Zakharias.
La 16 ani, Zavoda a debutat în echipa de seniori a formației băimărene, iar în toamna anului 1950 s-a transferat la CCA București.
Zavoda, care evolua pe postul de fundaș, a acumulat 248 de prezențe în prima ligă română, marcând două goluri. A cucerit nu mai puțin de 11 trofee cu formația militară. După ce a evoluat inclusiv la Jocurile Olimpice de la Helsinki, din anul 1952, Vasile Zavoda a părăsit Steaua în 1964 și a mai evoluat un an la divizionara secundă ASA Târgu Mureș înainte de a se retrage din activitatea de jucător. A fost selecționat de 20 de ori în echipa națională a României. În 1964, pe când avea 35 ani, Zavoda a jucat în ultimul său sezon ca profesionist, pentru ASA Târgu Mureș.
Unii specialiști spun că un jucător într-un meci de elită aleargă de la 4.000 până la 11 sau chiar 12.000 de km. Oare câți km a alergat Zavoda?
Ce efort! Pentru ce? Pentru a câștiga trofeele lumii acesteia.
Dar tu, explorator, care este ținta alergării tale pe pământ? Mai mult decât orice, alergarea ta să fie spre cer.
Provocare: Aleargă astăzi într-un loc public (în parc, pe cărările unei păduri, pe marginea unui lac). Vorbește cu un vecin despre provocarea de azi și invită-l cu tine.