Toată truda omului este pentru gura lui, și totuși poftele nu i se împlinesc niciodată.
Eclesiastul 6:7
De mai multe ori m-am întrebat, mai ales atunci când eram mai mică și nu înțelegeam cum funcționează organismul uman, de ce trebuie să mănânc de mai multe ori pe zi? De ce trebuie atâta chin pentru a găti mâncare? De ce după câteva ore iar ești nevoit să mănânci?
Deși acum am înțeles unele lucruri, încă întreb: De ce a lăsat Dumnezeu oamenilor senzația de foame? Care ar fi răspunsul tău?
Care este rolul mâncării? De a da energie organismului să poată trăi.
Mâncarea de care are nevoie organismul trebuie să fie cât mai variată, sănătos preparată și în cantități moderate.
În afara celor trei mese zilnice recomandate, marea majoritate a oamenilor poftesc diverse alimente; ba o bucată de prăjitură, ba niște floricele sau semințe, ba un biscuite; de ce nu, chiar și o porție de știu eu ce fel de ciorbă sau felul II. După ce mănâncă, după o vreme iar mai poftesc ceva. Versetul spune că niciodată nu trece pofta; că oricât de mulți bani, timp, alimente am „investi” nu se pune niciodată un capac definitiv.
Vestea bună este că există voință și puterea de a te opune poftei. Când ai vrea „să ronțăi ceva”, alege varianta mai sănătoasă și bucură-te de tot ce este bun. Dacă ai făcut greșeli, nu te pedepsi, ci schimbă-te.
Dacă cumva ți s-a întâmplat să mănânci prea mult sau prea puțin, prea nesănătos, prea des, te întreb ceva printr-un proverb/o idee foarte cunoscută și testată: „Mănânci ca să trăiești sau trăiești ca să mănânci?”
Orice gând de a mânca sau bea ceva, trece-l prin filtrul gândirii, oricât de neînsemnat ar fi, și hotărăște dacă este necesitate sau poftă.
Provocare: Citește întreg capitolul 6 din Eclesiastul.