De aceea să nu judecaţi nimic înainte de vreme, până va veni Domnul, care va scoate la lumină lucrurile ascunse în întuneric şi va descoperi gândurile inimilor. Atunci, fiecare își va căpăta lauda de la Dumnezeu.
1 Corinteni 4:5.
Oricine a locuit în sudul Statelor Unite sau, de fapt, în cele mai multe locuri, ştie că este practic imposibil să scapi de gândacii de bucătărie. La câteva zile după ce persoana cu dezinsecţia pleacă, aceste insecte apar din nou. Ele îşi croiesc drum prin deschizături mici în pereţi şi podele, şi pe sub uşi, în timpul nopţii, ca să caute bucăţele de mâncare împrăştiate. Cu cât găsesc mai multă hrană, cu atât mai mulţi vin acolo, iar prezenţa lor este, în general, considerată a fi semn al unei proaste gospodăriri.
Dar chiar şi cele mai curate case pot avea gândaci, pentru că unele specii nu se hrănesc cu hrana pe care o mănâncă fiinţele umane. De exemplu, gândacul cu dungă maro preferă să trăiască în locuri cum ar fi întunericul şi căldura televizorului, mâncând lipiciul şi banda izolatoare. El nu iese afară să caute hrană şi nu are nevoie de apă.
Un gândac tocmai ieşit din ou poate trăi cam o săptămână fără hrană, iar un adult poate trăi luni de zile fără hrană, dacă are apă la dispoziţie. Evident, gândacul de bucătărie este o plagă foarte rezistentă. Chiar dacă şi cele mai harnice gospodine din ţările calde ale lumii au gândaci, este, totuşi, foarte neplăcut să vii acasă după ce se întunecă, să aprinzi lumina şi să fii salutat de câţiva gândaci care se grăbesc spre cele mai apropiate ascunzişuri.
Lucrurile pot fi totuşi mai rele. Aceşti gândaci, care trăiesc în casă, nu transmit boli, şi ne putem bucura că nu avem gândacul lung de 10 cm, care se găseşte în unele ţări tropicale.
Normal, este foarte jenant ca un musafir să vadă gândacii când aprindem lumina. Poate că tocmai teama de o asemenea jenă ne poate determina să chemăm dezinsecţia.
Isus, totuşi, cercetează tot timpul cele mai întunecate colţuri ale caracterului nostru; El ştie totul despre lucrurile pe care noi dorim să le ascundem. Dar El nu doreşte să ne condamne; dimpotrivă, El doreşte să ne ajute să îndepărtăm trăsăturile nedorite şi păcatele.