Lăudaţi pe Domnul! Laudă, suflete, pe Domnul! …El a făcut cerurile şi pământul, marea şi tot ce este în ea.
Psalmul 146:1,6
În Africa există o muscă ce bate din aripi de 120 de ori pe secundă. Când s-au făcut fotografii cu viteză mare muştei în mişcare, s-a descoperit că ea are nevoie de o miime de secundă pentru o bătaie în jos din aripi. Musca se „odihnea” apoi pentru două miimi de secundă. Şi avea nevoie de o altă miime de secundă pentru o bătaie în sus. Şi din nou musca se odihnea, dar pentru patru miimi de secundă, de data aceasta. Gândeşte-te, în opt miimi de secundă, această muscă realizează o combinaţie întreagă – o bătaie în sus şi în jos, dar petrece de trei ori mai mult odihnindu-se decât lucrând.
S-a descoperit că alte insecte bat din aripi de aproape 2000 de ori pe secundă. Iar musca-planor are un alt talent; ea poate face o tumbă completă într-o sutime de secundă, după care zboară în direcţia opusă celei pe care o avea când a făcut saltul.
Una dintre întrebările fără răspuns despre natură este cum aterizează pe tavan musca obişnuită de casă. Ca să facă acest lucru, ea trebuie să se întoarcă cumva cu capul în jos ca să se prindă de tavan. Există câteva teorii, dar acest lucru este, probabil, posibil prin faptul că musca se apropie de tavan dintr-o parte. Nimeni nu ştie sigur.
Cea mai rapidă insectă zburătoare este musca dragon. Ea a fost cronometrată cu 90 km pe oră. Un gândac de 10 cm din Panama, poate zbura cu o viteză de 50 km pe oră. Având un corp tare, acest gândac pune o adevărată problemă motocicliştilor.
O insectă mică, numită coadă săritoare stă pe un izvor sub presiune. Când „supapa” izvorului se deschide, jetul proiectează insecta pe o distanță de 12 cm. Această insectă are o lungime de 2,5 mm. Ca un om să egaleze această performanţă, ar trebui să sară 90 m.
Când ne gândim la multele şi minunatele creaturi ale lui Dumnezeu, poate nu ne gândim la toate aceste mici insecte. Dar unele dintre cele mai mici insecte sunt printre creaturile Sale cele mai uimitoare.