Pustia şi ţara fără apă se vor bucura; pustietatea se va veseli şi va înflori ca trandafirul.
Isaia 35:1
Primăvara, când florile de cactus sunt în plină înflorire, poţi să-ţi faci, cât de cât, o idee de cum va fi pe noul pământ, când deşertul va înflori ca trandafirul. Pentru nişte plante aparent greşite, cactuşii produc flori surprinzător de frumoase. Ele pot fi de un roşu aprins, galben şi roz, precum şi alb strălucitor şi pot atinge diametrul de până la 15 cm. Unele plante, cum ar fi cereusul care înfloreşte noaptea, sunt sensibile la lumină, astfel că înfloresc doar noaptea, parfumând aerul pe distanţe de kilometri în jur.
Cactusul apare într-o varietate de forme şi mărimi. Cactusul lămâie are tulpini lemnoase şi frunze late cu ţepi în locul în care frunza se uneşte cu tulpina. Are flori roşii, galbene sau albe şi produce nişte fructe galbene. Observatorul ocazional nici măcar nu şi-ar da seama că această plantă a fost un cactus. Cactusul butoi este cel mai mare, ca grosime. Este cunoscut ca „prietenul călătorului” pentru că un călător însetat îi poate tăia vârful tulpinei, zdrobi pulpa şi găsi o soluţie apoasă care este reconfortantă
Saguaro este cel mai înalt cactus – există plante în vârstă de 200 de ani din această specie, având au o înălţime de 12 m. Şoimii îşi fac cuiburi în furcile acestor cactuşi, iar bufniţele şi ciocănitorile îşi fac cuibul în găurile din centrul tulpinilor înalte.
Cactusul piatră vie este un exemplu bun de plantă colorată pentru protecție. La prima vedere, el pare o piatră care creşte, dar produce minunate flori albe, roz sau violet.
Vorbind despre piatra vie, îmi amintesc o experienţă pe care au avut-o copiii lui Israel când au mers prin deşert, în drum spre Țara Făgăduită. Când n-au mai avut apă, Dumnezeu a făcut ca apa să curgă dintr-o stâncă şi ei au avut tot ce le trebuia chiar acolo, în acel deşert încins. Acea stâncă Îl reprezenta pe Isus, piatra vie, care stinge setea celor care Îl doresc, din punct de vedere spiritual.