PEŞTELE MOISE

Moise a răspuns poporului: „Nu vă temeţi de nimic, staţi pe loc şi veţi vedea izbăvirea pe care v-o dă Domnul în ziua aceasta…  Domnul se va lupta pentru voi; dar, voi, staţi liniștiţi.”
Exodul 14:13,14

Oricât de ciudat ar părea, există un peşte rezistent la rechini. Este o limbă de mare, pe care israeliţii au botezat-o limba de mare Moise. Dar faptul că rechinii n-o puteau ataca n-a fost descoperit decât recent.

Când ihtiologii, oameni de ştiinţă care studiază peştii, au aşezat câteva limbi de mare Moise într-un acvariu cu rechini, rechinii s-au apropiat de ei, aşa cum fac de obicei când se află în preajmă un peşte mic. Dar apoi, în ioc să facă un prânz din peşti, rechinii s-au retras repede, scuturându-şi capetele într-o parte şi în alta şi ţinându-şi fălcile într-un un unghi ciudat.

Curând, s-a aflat că limba de mare Moise secretă o otravă lăptoasă, prin 240 de glande localizate în tot corpul său. Peştele secretă în mod constant această substanţă astfel încât mici cantităţi din ea sunt în apă peste tot în jurul lui, în timp ce înoată. S-a descoperit că mici cantităţi de otravă ucideau peşti mici, stele de mare şi pui ai animalelor marine. Peștele poate fi mâncat, pentru că odată gătit, otrava este distrusă.

Recent, s-a descoperit că o componentă a acestei otrăvi contracarează toxinele albinelor, scorpionilor şi multor şerpi. Pe lângă aceasta, se poate ca într-o zi substanţa să fie folosită ca protecţie împotriva rechinilor, de către înotători şi scafandri. Otrava acţionează ca un agent paralizant. O picătură pe vârful limbii face ca zona să fie simţită tare şi amorţită cam douăzeci de minute. Mici cantităţi care intră în fluxul sanguin determină leziuni nervoase la animalele mici.

Limbile de mare Moise din acvariul cu rechini probabil că nici nu se îngrijorau când rechinii s-au îndreptat spre ele. Ele ştiau că, într-un fel, sunt în siguranţă. Aşa şi Moise a spus israeliţilor să se încreadă în Dumnezeul lor, că El îi va proteja. Ei nu trebuia să se pregătească să lupte împotriva duşmanului, sau să acţioneze în vreun fel, ci pur şi simplu, să aștepte. Cum avea Dumnezeu să aibă grijă de ei, nu ştiau. Dar trebuia să fie încrezători că El o va face. Şi El a făcut-o.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video