CEA MAI PREŢIOASĂ NESTEMATĂ

Căci înțelepciunea preţuieşte mai mult decât rubinele şi nici un lucru de preţ nu se poate asemui cu ea.
Proverbe 8:11

Conform lui Herbert P. Whitlock, cel mai celebru mineralog din lume, doar patru nestemate sunt considerate astăzi preţioase – diamantul, rubinul, safirul şi smaraldul. Celelalte despre care auzim sunt semipreţioase. Ele includ topazul, granatul, turmalina, crisoberilul, opalul, zirconul şi peridotul. Alte pietre folosite ca nestemate, cum ar fi ametistul, calcedoniul, hrisoprazul, agatul, onixul şi iaspisul, au chiar mai puţină valoare.

Cât de preţioasă este sau nu o piatră, este determinat de cât de mare este cererea, de raritatea şi de frumuseţea ei. Se spune că astăzi smaraldul este pe primul loc, urmat de rubin şi de diamant. În alte perioade, rubinul era considerat cea mai valoroasă nestemată din lume. Se pare că acesta era situaţia când a trăit şi a scris Solomon. Fiind unul dintre cei mai bogaţi regi din lume, el era cu siguranţă într-o poziţie în care ştia despre pietrele preţioase. Nestematele din coroana sa tulburau, probabil, imaginaţia. Totuși, Solomon considera rubinul, care putea fi văzut şi admirat, inferior unui lucru care poate fi văzut doar în rezultatele sale – înţelepciunea.

Există două liste cu douăsprezece pietre preţioase în Biblie. Prima este descrierea nestematelor de pe pieptarul marelui preot – fiecare piatră reprezentând una dintre cele douăsprezece seminţii ale lui Israel. Toate cele patru dintre pietrele preţioase de astăzi sunt incluse. A doua listă este cea din viziunea lui Ioan a Oraşului Sfânt, cu cele douăsprezece temelii ale sale, fiecare dintr-o altă piatră preţioasă, reprezentând pe cei doisprezece apostoli. Şapte dintre ele sunt aceleaşi cu cele de pe pieptar, iar cinci sunt diferite. Singura diferenţă notabilă este diamantul. El se afla pe pieptar, dar nu mai este menţionat între pietrele de temelie.

Poate că aceasta reprezintă „piatra pe care au lepădat-o zidarii” care „a devenit piatra din capul unghiului” – un simbol al lui Isus. Dumnezeu ne dă înţelepciunea, care este mai valoroasă decât rubinele, ca să putem vedea frumuseţea simplă a Pietrei Veşnice, Isus Hristos.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video