Dragostea nu face rău aproapelui.
Romani 13:10
Activităţile subterane ale goferilor cu buzunar au cauzat probleme omului. Cea mai mare daună este stricăciunea pe care o produc rădăcinilor copacilor şi plantelor, dar mai este şi o altă daună, care se extinde. În Idaho, goferii cu buzunar au săpat tuneluri într-un şanţ de irigaţii, făcând ca apa să curgă în vizuinile lor, în loc să ude cei 18000 de acri de culturi pentru care erau destinate. În Colorado, goferii au subminat patul căii ferate Rio Grande atât de rău încât legături şi şine s-au tasat şi un motor a deraiat.
Goferul cu buzunar şi-a primit numele de la sacii care se găsesc în întregime în afara gurii sale, care se extind când sunt folosiţi în ducerea hranei la camerele de depozit din vizuinile lor. Dacă goferul este flămând, îşi ia masa din rădăcini, bulbi sau tulpini subterane, la faţa locului. Dacă nu, materialul este îndesat în buzunarele căptuşite cu blană şi transportat în camerele de depozitare. Pentru a-şi descărca povara, goferul îşi trece labele peste buzunare, ca să scoată afară hrana.
Goferii cu buzunar au fost proiectaţi pentru săpat la nesfărşit. Ei au un cap lat, un gât gros şi muşchi puternici ai umerilor. Picioarele din faţă le sunt puternice, cu trei unghii lungi şi tari semănând cu dinţii unei furci, şi făcând foarte uşoară desţelenirea pământului. Chiar dinţii puternici ai goferului sunt folosiţi pentru săpat.
Este interesant cum multe animale care trăiesc sub pământ aproape toată viaţa par să facă mai mult rău decât bine omului. Ar fi nedrept să-l învinovăţim pe gofer pentru stricăciunile pe care le provoacă, desigur, din moment ce el face doar ceea ce este natural pentru el. Dar este greu să găsim lucruri bune la un animal care face atât de mult rău şi, după cum se vede, atât de puţin bine.
Există şi oameni aflaţi în această situaţie. Ei nu ştiu cum să se ferească de necaz şi operează în întunericul sufletului, care este la fel de real ca şi întunericul din tunelul goferului. Dar când Isus luminează inima, întunericul dispare, şi lumea apare frumoasă şi strălucitoare. Deseori ne gândim la acest lucru, spunând: „Lumina cea de aur”.