INSECTELE ÎŞI AU ROSTUL LOR

Cine nu vede în toate acestea dovada că mâna Domnului a făcut asemenea lucruri? El ţine în mână sufletul a tot ce trăiește, suflarea oricărui trup omenesc.
Iov 12:9,10

Te-ai gândit vreodată cum ar fi lumea fără insecte? Nici un ţânţar care să muşte, nici o muscă de omorât, nici o albină care să înţepe! Dacă aceste idei par atrăgătoare, gândeşte-te şi la faptul că nu ar exista fluturi colorați de privit, nici miere de mâncat şi nici cosaşi pe care să-i asculţi noaptea. Ar exista mai puţine flori şi de abia dacă ar exista fructe.

Fără insecte, multe plante şi animale ar muri. Legăturile dintre insecte şi insecte, dintre insecte şi plante şi dintre insecte şi animale sunt într-adevăr foarte importante. De exemplu, fără insecte de noapte, liliecii n-ar mai exista. Broaştele cu corn, care se aşează pe muşuroaie de furnici, ar muri. N-ar exista vrăbii, ciocănitori sau muscari, ca să numim doar trei din familiile de păsări care trăiesc hrănindu-se cu insecte.

Gândeşte-te la un lanţ de evenimente care s-ar putea întâmpla. N-ar exista insecte pentru peştişori şi aceştia ar muri. Din cauza aceasta, peştii mai mari nu vor avea ce să mănânce în lacuri şi râuri. Şi lucrurile ar continua.

Fără insecte, care să ajute polenizarea plantelor, multe din plantele care oferă hrană ar muri. N-ar exista hrană pentru unele animale din deșert, nici pentru cerbi, nici pentru iepuri. Chiar insecte care sunt dăunătoare pentru plante şi alte insecte, ajută în echilibrul general, menţinând sub control alte tipuri de insecte care, altfel, ar putea suprapopula.

Nu există computer care ar putea să combine totul ca să programeze viaţa pe pământ aşa cum este ea acum. Dacă scoţi verigi din lanţ, întregul lanţ se prăbuşeşte. Lanţul vieţii este extrem de legat şi de interconectat şi doar mintea lui Dumnezeu îl poate menţine în funcţiune. Fără susținerea şi atenţia Sa continuă, totul de pe pământ ar muri, în cele din urmă. „Cine nu poate învăţa din toate aceste lucruri că propria mână a Domnului le-a făcut?” (Iov 12:9, N.E.B.).

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video