Nu judecaţi ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu ce judecată judecați, veți fi judecați; şi cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura.
Matei 7:1,2
Ai crede, dacă cineva ţi-ar spune, că o turturică e mai feroce decât un lup? Din anumite motive, am adoptat ideea că animalele vegetariene, cum ar fi iepurii, cerbii şi turturelele sunt caracterizate de bunătate, în timp ce carnivorele reprezintă ferocitatea şi cruzimea. Ce ai prefera să fii, o turturea luptându-se cu o altă turturea, ori un lup provocat de un alt lup?
Când două turturele au fost aşezate într-o colivie în speranţa că se vor împerechea, n-au părut să se înţeleagă foarte bine. Gândind că timpul va ajuta relaţia, ele au fost lăsate singure. În ziua următoare, proprietarul a găsit femela stând pe corpul aproape mort al masculului, pe podeaua coliviei.
Dacă o turturea poate fi atât de crudă, ce să mai spunem de un lup cu dinţii ascuţiţi? Dacă doi lupi se întâlnesc în aceleaşi circumstanţe, ei încep să urle încetişor, pentru început. Apoi unul, de obicei cel mai tânăr şi mai slab dintre cei doi, este încet împins într-un colţ. În cele din urmă, lupul mai bătrân se năpusteşte asupra lui, într-un vârtej de blană, care durează doar câteva momente, înainte de a se opri brusc. Lupii urlă încă furioşi, dar cel mai tânăr şi-a descoperit gâtul în faţa celuilalt. O singură muşcătură puternică în vena lui jugulară ar însemna moartea. Dar oferta nu este acceptată. Victoriosul loveşte aerul, urlă şi se îndepărtează. Există o lege nescrisă între lupi, care le permite să rezolve toate diferendele fără vărsare de sânge.
Sunt atât de multe povestiri despre lupi, pe care noi îi judecăm automat ca fiind cruzi. Pe de altă parte, e destul de dificil să ne gândim că turturelele numai amabile nu sunt şi, de fapt, pot fi cele mai sângeroase păsări. Dar turturelele nu sunt întotdeauna crude, nici nu sunt întotdeauna bune. Şi nici lupii nu se poartă întotdeauna amabil, dar nici întotdeauna feroce. Nu putem judeca nici chiar caracterul unui animal, după numele lui.
În acelaşi fel, nu putem eticheta caracterul unei persoane luându-ne după numele lui de familie, culoarea pielii sau biserica la care merge.