TUNDRA

Tot El preface pustiul în iaz şi pământul uscat în izvoare de ape.
Psalmul 107:35

În fiecare primăvară, un tip ciudat de pământ pustiu, tundra din regiunea Cercului Polar, este transformat într-o aproape nesfârşită zonă roditoare, care durează în lunile de vară. Acest pământ acoperă a douăzecea parte din suprafaţa pământului – cam 5 milioane de metri pătraţi.

Tundra este pe cât de aspră pe atât de  fragilă. Vara, temperaturile pot atinge 20-25 de grade, iar iarna pot scădea până la -20 de grade. Ploaia cade puţin şi imensa cantitate de apă prezentă este sub formă de gheaţă pentru cea mai mare parte a anului. În consecinţă, cu excepţia câtorva luni din an, tundra este de fapt, un pustiu.

Totuşi, primăvara se întâmplă un miracol. Gheaţa de la suprafaţă şi zăpada se topesc şi pământul revine la viaţă cu flori, muşchi şi licheni, care întreţin în viaţă un număr remarcabil de păsări arctice şi mamifere. În căldura soarelui de vară, care nu apune niciodată, viaţa sălbatică se reproduce rapid, înainte de a fi nevoită să se îngroape, să hiberneze sau să migreze pentru a supravieţui iernii geroase.

Sub suprafaţa tundrei este un strat de gheaţă care nu se topeşte niciodată. În unele părţi din Alaska, acest strat are 600 m adâncime. Din cauza acestui strat de pământ permanent îngheţat, apa care se topeşte la suprafață vara, bălteşte pur şi simplu. Pământul este foarte îmbibat cu apă în unele zone şi poate fi mlăştinos mulţi kilometri în jurul unui punct.

Viaţa sălbatică nemigratoare poate să supravieţuiască iernii lungi. Larvele de insecte şi plantele au substanţe chimice în corpurile lor, care funcţionează ca un antigel. Musca ciripitoare, o rudă îndepărtată a muştei de casă, îşi depune ouăle în blana caldă a caribuului. În timpul iernii, larvele se îngroapă sub piele, ca să le fie cald. Copacii obişnuiţi care în sud cresc destul de înalţi, în tundră cresc până la nivelul genunchiului, din cauza temperaturilor extreme şi a vânturilor puternice.

După cum Dumnezeu face pământuri ca tundra să producă flori şi viaţă, la fel, prin Duhul Său cel Sfânt, El poate uda o viaţă aparent neproductivă, făcând-o să înflorească.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video