ROIRE

Cei ce se împrăştiaseră, mergeau din loc în loc, şi propovăduiau Cuvântul.
Fapte 8:4

Un stup de albine prosper poate conţine cam 75.000 de albine – o regină, 400 până la 500 de trântori şi restul lucrătoare. Pe măsură ce stupul devine aglomerat, lucrătoarele încep să hrănească vreo câţiva embrioni de albine cu o hrană specială, numită „lăptişor de matcă”. Această dietă le ajută pe albinuţele bebeluşi să se dezvolte în albine regină şi nu în lucrătoarele care vor fi în cele din urmă.

Înainte ca noile regine să se nască, cercetaşii găsesc un loc potrivit pentru un stup nou. Apoi, vechea regină şi unele dintre lucrătoare şi trântori părăsesc stupul, pentru a întemeia o nouă colonie. Înainte de a pleca, totuşi, lucrătoarele mănâncă miere cât pot ele de multă, pentru a o transforma în ceară, în noul lor cuib. Procesul de mutare, care implică mii de albine care merg spre o nouă locuinţă, se numeşte roire.

Între timp, în vechiul stup, noile regine ies afară. Cea care reuşeşte să le elimine pe celelalte, devine noua regină a vechiului stup. Multe dintre lucrătoare şi din trântori rămân în stup şi astfel, colonia continuă să crească până când devine din nou prea aglomerată şi apoi noua regină, care acum este cea veche, va conduce o altă roire. Acest proces ajută ca albinele să se răspândească peste tot, ca să ofere polenizare florilor şi miere pentru pâinea noastră.

Contextul pasajului nostru biblic este persecuţia care a atins tânăra biserică creştină după moartea lui Ştefan. Ca rezultat al persecuţiei din Ierusalim, credincioşii au fost forţaţi să părăsească acel oraş şi să se împrăștie în jur. Din cauza aceasta, mesajul a fost dus în alte oraşe şi sate.

Lui Dumnezeu nu-I place să permită ca persecuţia să atingă bisericile pentru ca urmaşii Săi să poată „roi”, aşa cum a făcut biserica din Ierusalim. Când o biserică devine destul de mare, El vrea ca unii dintre membri să înceapă alte grupe sau biserici, astfel încât şi persoane din alte zone să audă Evanghelia. Ei au nevoie să afle că istoria lui Isus este la fel de dulce ca mierea.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor