CUCUL OBIŞNUIT

Mă mir că treceţi aşa de repede…la o altă Evanghelie.
Galateni 1:6

Sunetul unui ceas cu cuc face să răsune cântecul cucului obişnuit, o pasăre care se găseşte din Europa şi până în Japonia, dar nu se găseşte în America de Nord. Cei mai mulţi membri ai familiei cucului, cum ar fi cei care trăiesc în America de Nord, îşi clădesc cuiburile ca o pasăre normală, dar cucul obişnuit nu face aşa. El, pur şi simplu, îşi depune ouăle în cuibul altei păsări, de obicei mai mică, lăsând puiul în grija părinţilor adoptivi.

Înșelătoria femelei cuc este aşa de bună încât mama adoptivă nici măcar nu-şi dă seama de ce s-a întâmplat. Femela cucului comun aşteaptă într-o tufă până când cealaltă pasăre părăseşte cuibul. Apoi ea zboară repede acolo, îndepărtează un ou şi îşi depozitează unul din ouăle ei, care arată ca acela dat la o parte. Este interesant de observat că există variaţii de culoare, la ouăle cucului. O mamă-cuc poate face ouă albăstrui şi le depune, câte unul, în cuiburile altor păsări care depun şi ele ouă albăstrui. O alta poate face ouă maronii şi le depune doar în cuiburile păsărilor care depun, de asemenea, ouă maronii.

Există în Japonia un cuc care face ouă roşii, ca să se potrivească cu ouăle roşii ale unei pitulice, care trăiește acolo. O astfel de femelă a fost observată depunând ouă în 25 de cuiburi, în sezonul de cuibărire.

Când puiul de cuc iese din ou, el aruncă din cuib toate celelalte păsări. Este posibil fie ca mama adoptivă să nu vadă diferenţa, fie ca instinctul matern să îi depăşească dorinţa de a-şi păstra propriii pui. În orice caz, ea continuă să-l hrănească pe intrus ca şi cum ar fi puiul ei.

S-ar putea să ne surprindă faptul că păsări cu ouă de cuc în cuiburile lor îi acceptă aşa de repede. În textul nostru, Pavel îşi exprimă uimirea că galatenii au acceptat atât de uşor o evanghelie falsă. lată, uneori, oamenii şi păsările se aseamănă în unele aspecte. Aşa cum cucul depune pe furiş ouă în alte cuiburi, adeseori şi Satana strecoară înşelătorii în minţile oamenilor. Trebuie să fim totdeauna în gardă ca el să nu aibă succes cu noi.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video