INCREDIBILA VIESPE DE SMOCHIN

A văzut un smochin lângă drum, şi S-a apropiat de el, dar n-a găsit decât frunze şi i-a zis: „De-acum încolo în veac să nu mai dea rod din tine!” Şi pe dată smochinul s-a uscat.
Matei 21:19

Florile de smochin iau forma unei căptuşeli pe peretele interior al fructului, constituind o problemă pentru polenizare. O gaură mică permite micii viespi de smochin, care este total responsabilă pentru polenizarea florilor, să intre în smochină. Pentru a complica procesul, există smochine bărbăteşti şi smochine femeieşti, fiecare cu funcţia ei specială. Ca să clarificăm toată interacţiunea dintre smochine şi viespile de smochine, să începem povestea cu smochina mascul, unde se nasc viespile.

Florile smochinei bărbăteşti sunt adaptate să primească ouăle unei viespi de smochin. Aşa că viespile se nasc într-o smochină bărbătească. Când o viespe mascul a fertilizat o femelă în smochina în care locuieşte, moare. Femela trebuie apoi să găsească o smochină bărbătească, alta decât cea în care s-a născut ea, pentru a-şi depune ouăle. Trecând prin masa de flori bărbăteşti, în drumul spre ieşire, ea este acoperită cu polen.

Totuşi, viespile nu pot face distincţie între smochinele bărbăteşti şi cele femeieşti, şi nu toate îşi ating ţinta. Unele femele găsesc smochine bărbătești, intră în ele şi îşi depun ouăle. Altele intră în smochine femeieşti, ale căror flori nu sunt potrivite pentru depunerea ouălor.

Aceste viespi nenorocoase se epuizează pur şi simplu căutând florile bărbăteşti despre care ştiu instinctiv că sunt cele de care au nevoie. Totuşi, în căutarea lor fără rezultat a unei flori bărbăteşti, micile viespi împrăştie polen pe florile femeieşti.

Fără aceste mici viespi de smochin, care nu sunt mai mari decât un ţânţar, industria de milioane de dolari a smochinelor de Smirna s-ar prăbuși. Pentru a încuraja polenizarea, fermierii care cultivă smochine agață flori bărbăteşti care conţin viespi în copaci femeieşti, sporind astfel șansele pentru polenizare.

Nu putem şti dacă eşecul viespii de smochin era implicat în cazul cu copacul fără smochine din ilustraţia lui Isus. Dar lecţia Lui, potrivit căreia trebuie să aducem roade, este clară. Şi acest fruct poate fi adus doar dacă Duhul lui Isus este primit în vieţile şi inimile noastre.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video