LICURICIUL LASĂ CA LUMINA LUI SĂ LUMINEZE

Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri.
Matei 5:16

În timpul zilelor de vară, licuricii se ascund tăcuţi în vegetaţie, dar în amurg şi seara, mici fascicule de lumină apar peste tot. Licuricii şi-au aprins lămpile!

Licuriciul mascul emite lumină ca să atragă o parteneră. Femela răspunde cu un fascicul mai slab. Aceste fascicule sunt adevărate mesaje codificate, care trebuie cronometrate exact pentru ca o comunicare completă să aibă loc. Licuriciul mascul din estul Americii de Nord trimite fascicule la intervale de şase secunde. Femela transmite un fascicul-răspuns două secunde mai târziu.

În Michigan, masculii altei specii au fost observaţi trimiţând fascicule de 4 sau 5 ori pe secundă cu o frecvenţă dependentă de temperatură. La 12,7 grade erau 3,1 fascicule pe secundă. Femelele răspundeau masculilor de la o distanţă de până la 5 m.

Organele producătoare de lumină ale licuriciului se află la capătul abdomenului şi sunt sub controlul direct al sistemului nervos. Lumina este produsă de oxidarea unui pigment numit luciferină. Producţia are un randament de 98%, ceea ce înseamnă că doar 2% este pierdut sub formă de căldură. Prin contrast, un bec electric pierde cea mai mare parte din energie sub formă de căldură nefoloşitoare.

Un gândac de la tropicele americane înrudit cu licuriciul are o caracteristică interesantă, care le lipseşte licuricilor – lumina lui este colorată. Pe larvele gândacului se află 7 perechi de lumini verzi, de o parte şi de alta şi o pereche de lumini roşii, pe cap. În timp ce se mişcă, larvele arată ca nişte trenuleţe mici, cu lumini verzi şi cu faruri roşii. Nu e de mirare că sunt numiţi viermi de trafic!

Atenţia noastră este rapid atrasă de licurici într-o seară de vară, căci există ceva unic în ceea ce-l priveşte. La fel ar trebui să fie şi cu creştinii. Ei ar trebui să iasă din lume. Luminile lor ar trebui să strălucească în întuneric, pentru ca oamenii să fie atraşi de ei şi de ceea ce ei cred.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video