CĂRAREA UNUI MELC

Paşii mei stau neclintiţi pe cărările Tale, şi nu mi se clatină picioarele.
Psalmul 17:5

Pentru a se mişca, un melc sau un limax (melcul fără casă) împrăştie o peliculă alunecoasă sub piciorul lui şi alunecă deasupra ei prin contracţii musculare ale piciorului. Frecvenţa contracţiilor variază între 30 şi 50 pe minut. Pelicula lipicioasă este secretată de o glandă care ajută la netezirea drumului melcului, indiferent unde merge.

Poate lucrul cel mai uimitor despre cărarea alunecoasă a melcului este că poate deveni o funie, ajutând melcul sau limaxul să coboare pante foarte abrupte. Este atât de puternică încât vietatea poate să alunece la un nivel mai jos aşa cum ar face un păianjen. Şi poate, după aceea, să urce înapoi, dacă vrea. Mai întâi melcul sau limaxul atârnă în jos de vârful cozii, apoi lasă în jos „sfoara”. Chiar şi un limax mare poate face acest lucru. Cel puţin o specie de melci se împerechează în timp ce atârnă pe o astfel de sfoară.

Melcii şi limacşii se hrănesc cu materie vegetală. Unii preferă plante proaspete. Altora le place lemnul putred. Gura unui melc este o foarte mică, dar foarte eficientă maşină de tuns iarba. Ea poate conţine 15.000 până la 20.000 de dinţi microscopici, care sunt înlocuiţi imediat ce se degradează. Poţi privi această acţiune de tundere a ierbii şi să-ţi dai seama cât de mult rău poate face un melc unei grădini de vegetale, aşezând o bucată de frunză de salată verde şi privind printr-o lupă.

Melcii au şi o altă facultate care îi ajută să călătorească mai eficient. Ochii lor sunt aşezaţi la capătul unor tentacule subţiri de pe cap. Dacă pierd un ochi, le va creşte altul.

În textul nostru, psalmistul se roagă ca Dumnezeu să-l ajute să nu alunece în căile păcatului, care îl vor face să se rătăcească. Când ne rugăm la fel de serios cum a făcut-o el, cu voinţa de a sta în căile cele drepte, putem fi siguri că Dumnezeu va pregăti cărarea înaintea noastră, la fel de sigur cum o pregăteşte pe cea a melcului. Cărarea pe care El o face pentru noi nu este la fel de vizibilă ca aceea a melcului. Totuşi, ea va fi la fel de reală.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor