MOLUŞTE

Cei răi sunt răsturnaţi şi nu mai sunt, dar casa celor neprihăniți rămâne în picioare.
Proverbe 12:7

Cochiliile de mare, care sunt compuse din var şi o substanţă cornoasă, sunt case pentru moluştele care le fac şi trăiesc în ele. Pentru că nu sunt două specii de moluşte care să-şi construiască identic cochiliile, există sute şi sute de varietăţi de cochilii de moluşte.

Când construieşte o cochilie, corpul moale al moluştei secretă bucățele de var, care se unesc ca să formeze un strat subţire care este, apoi, combinat cu un material cornos. Primul strat va rămâne suprafaţa exterioară a cochiliei pentru toată viaţa animalului, fiecare strat următor adăugându-se suprafeţei interioare. În timp ce molusca va creşte, creşte şi mărimea casei sale.

Moluştele care îşi decorează cochiliile cu culoare, umflături sau ţepi, folosesc echipament şi tehnici speciale pentru a adăuga aceste calităţi decorative. Multe dintre ele au tuburi speciale, foarte mici pline cu materie colorată. În timp ce varul este depozitat, culorile se adaugă. În unele cazuri, canalele de culoare sunt aranjate într-o ordine anume, astfel încât cochilia are ca model un desen regulat. Dar în cele mai multe cazuri culoarea este răspândită la întâmplare, rezultând specii în care nu există niciodată cochilii identice. Umflături şi ţepi apar pe suprafaţa cochiliei când anumite părţi din corpul moluştei secretă mai mult var decât altele.

Pentru a se proteja în casa ei, fiecare moluscă are propriile mijloace de a se închide faţă de restul lumii. Dacă este o bivalvă, cu două jumătăţi de cochilie ca o scoică, ea închide pur şi simplu cele două valve cu un muşchi foarte puternic. Dacă este o univalvă, cu o singură cochilie, ca un melc, vietatea are o uşă netedă, din material cornos, care închide animalul înăuntru.

Cu toată această protecţie, moluştele au cele mai sigure case din lume. Totuşi, aşa în siguranţă cum sunt, există încă mulţi inamici care le sparg şi rănesc sau le ucid. Cert este că în această lume nu există nici un fel de siguranță fizică deplină. Doar cei care sunt în Isus pot fi siguri de protecţie.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video