FERMIERII MĂRII

Cât de multe sunt lucrările Tale, Doamne! Tu pe toate le-ai făcut cu înțelepciune şi pământul este plin de făpturile Tale. lată marea cea întinsă şi mare: în ea se mişcă nenumărate vieţuitoare, mici şi mari.
Psalmul 104:24,25

Înainte de sosirea albilor, indienii Lummi constituiau unul dintre cele mai bogate triburi din Teritoriul de Nord-vest. Astăzi mai trăiesc doar 1500 de indieni Lummi, locuind într-o rezervaţie de 12000 de acri, pe coasta Washington, Puget Sound, cam la 30 km sud de graniţa cu Canada.

În 1968, când mulţi dintre aceşti indieni nu aveau de lucru, s-au oferit multe sugestii pentru a-i ajuta să-şi îmbunătăţească traiul. Sugestia a fost aprobată, aparţinea unui tânăr profesor de biologie, care a sugerat ca ei să cultive mările.

Prima mişcare a fost crearea unui heleşteu de 750 de acri, prin construirea unui dig de-a lungul ţărmului. Aici, viaţa marină putea creşte în cele mai bune condiţii. În timp ce heleşteul era construit de unii dintre oamenii tribului, alţii frecventau un curs de doi ani de acvacultură.

Aşa cum s-a dovedit în cele din urmă, oferind condiţii controlate produselor lor marine, indienii Lummi au putut să producă repede peşti mai mari şi în cantităţi mai mari decât se găsesc în mod natural. De exemplu, păstrăvii şi somonii care tocmai ieşiseră din ouă, au fost alimentaţi cu cantităţi nelimitate de hrană pentru peşti, la fiecare oră sau două, în prima lor lună de viaţă, astfel că şi-au dublat mărimea la fiecare zece zile. În trei luni aveau 6 cm lungime, comparativ cu 2,5 cm în stare naturală, după aceeaşi perioadă de timp. În stare naturală, mai puţin de 1% din peştii ieşiţi din icre supravieţuiesc până la maturizare, dar indienii Lummi au avut un succes record de cel puţin 50% supravieţuitori.

Aceşti fermieri ai mărilor au avut atât de mult succes încât, dacă venitul lor anual mediu era de 1500 de dolari în 1968, în 1973 s-a ridicat la 4500 de dolari şi curând a atins salariul mediu în Statele Unite.

Acest popor prosper care odată nu avea nici măcar speranţa de a se întreţine, s-a îndreptat spre resursele naturale pe care Dumnezeu le-a oferit din abundenţă şi, prin grijă şi înţelepciune, au găsit o viaţă nouă şi prosperă.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor