Fiii noştri sunt ca nişte odrasle care cresc în tinereţea lor.
Psalmul 144:12
Îţi poţi imagina o vietate suficient de subţire ca să trăiască în interiorul unei frunze? Larva unei specii de muscă de rumeguş, care se îngroapă în frunzele de ulm şi trăieşte cu clorofila pe care o produc acele frunze, este atât de subţire. Această specie de muscă de rumeguş, provenită din Europa şi stabilită acum în nord-estul Statelor Unite, preferă să sape după clorofila din ulmii englezeşti sau scoţieni, dar se va aşeza în ulmii americani. Totuşi, ea nu trăieşte în frunzele niciunui alt copac.
Când o muscă de rumeguş atinge starea adultă, în mai, femela caută un loc în care să-şi depună ouăle. Găsind un ulm, ouăle sunt depozitate în ţesutul unei frunze. Cam o săptămână mai târziu, larvele ies din ouă şi încep să sape. Dacă priveşti în lumină o frunză care are în ea o larvă, vei vedea o cărare mică ce aleargă prin ea.
Larvele petrec doar o lună în frunză. În iunie, când au crescut pe deplin, ele cad pe pământ şi ţes gogoşi asemănătoare cu hârtia, în care rămân până în primăvara următoare, când ies din ele ca adulţi, pentru a începe din nou acelaşi lucru.
Îţi poţi imagina că aceşti mineri ai frunzelor pot face mult rău frunzelor de ulm. Şi, din moment ce copacul este dependent de clorofilă ca să crească şi să trăiască, interesul lui este să păstreze substanţa dătătoare de viaţă. Aşa că minerul frunzei este un inamic al ulmului, lucrând atât de încet încât nimeni nu-şi dă seama că se află acolo. Un copac tânăr devenit ţinta atâtor mineri ai frunzelor încât toată clorofila îi este consumată, fie moare, fie este oprit din creştere.
Isus lucrează continuu prin Duhul Său cel Sfânt în tineri, pentru a-i ajuta să crească spiritual aşa cum a crescut şi El, când era pe pământ. Dar Satana trimite mici ispite, pe care speră să le introducă în viaţă ca să mănânce acele calităţi care determină creşterea. Trebuie să fim întotdeauna în gardă, ca eforturile sale să nu aibă succes.