TRUPA DE PAVIANI

Pentru că suntem mădulare unii altora.
Efeseni 4:25

O familie de paviani este numită trupă şi poate avea un număr de membri între opt sau zece până la cincizeci. Când câteva trupe se unesc, grupul se numeşte turmă.

Fiecare membru al trupei îşi cunoaşte locul exact şi nimeni nu se aventurează departe de locul de care aparţine. De exemplu, când pavianii se mută prin ţară, masculii cei mai puţin importanţi merg în faţă, urmați de femele cu pui. Apoi urmează tinerii paviani care sunt înțărcați de mamele lor. În mijlocul trupei sunt femelele care poartă pui. Protejând îndeaproape şi urmând aceste mame paviani sunt masculii importanţi, incluzându-l pe şef, care dă toate ordinele. Apoi urmează mai multe femele fără pui şi, în cele din urmă, masculii tineri.

Aşa cum vezi, mamele cu copii sunt protejate din toate părţile, în această organizare. De fapt, membrii unei trupe întotdeauna au foarte multă grijă de puii lor. Ei arată aproape dragoste omenească pentru ei şi pentru cei bolnavi şi răniţi. Pavianii se asigură că un membru bolnav al trupei nu este lăsat în urmă unde leii sau leoparzii, inamicii lor principali, l-ar putea prinde. Plânsul unui pui de pavian îi face pe pavianii adulti să vină în goana mare în ajutorul lui, de fiecare dată.

În trupă, fiecare lucrează pentru siguranţa celorlalţi membri. Există un cap al trupei, masculul dominant. Dar el nu domneşte prin luptă. De fapt, în cadrul trupei există foarte puţină luptă. Membrii petrec foarte mult timp având grijă şi mângâindu-se unul pe altul şi nu luptându-se.

O trupă de paviani este un bun exemplu de cum o familie – cămin sau biserică – poate trăi şi lucra împreună pentru beneficiul fiecărui membru. Fiecare trebuie să ajute, să protejeze şi să-i încurajeze pe ceilalţi. Fiecare lucrează cu ceilalţi ca, împreună, familia şi biserica să-şi atingă destinul – împărăţia lui Dumnezeu.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video