Pune-ţi un cuţit în gât, dacă eşti prea lacom.
Proverbe 23:2
O broască ţestoasă poate trăi mai mult decât un om. Un raport științific al vieţii unei astfel de broaşte, vârsta record este de 138 de ani. O alta a fost dată regelui din Tongarabu în 1777. Nu se ştie ce vârstă avea în acel moment, murind în 1966, înseamnă că avea cel puţin 189 de ani. Cum a putut o broască ţestoasă să trăiască atât de mult? Nimeni nu ştie.
O broască ţestoasă, care iese din ou sub pământ, nu are nici un părinte care s-o înveţe sau s-o protejeze, dar ştie exact ce are de făcut. Având mai puţin de 1 cm lungime când iese din ou, ea îşi sapă drumul la suprafaţă şi se ascunde câteva zile, trăind din gălbenuşul oului ataşat în partea interioară a carapacei ei. Când gălbenuşul s-a terminat, ţestoasa caută hrană, pe care o găseşte fără probleme, pentru că ea mănâncă aproape tot ce este vegetal sau animal.
Carapacea unei broaşte ţestoase are nevoie de 5 sau 6 ani ca să se întărească destul pentru ca animalul să nu fie nevoit să se ascundă tot timpul. Apoi, cu o armură sigură completă, broasca ţestoasă merge liberă pe oriunde vrea. Când pericolul o ameninţă, ea se retrage în fortăreaţa proprie şi aşteaptă ca acesta să treacă. Când este sigilată complet în interiorul carapacei, nu poţi să strecori nici măcar o foaie de hârtie sau lama unui cuţit, dacă „uşile” s-au închis.
Totuşi, dacă broasca ţestoasă se află lângă un strat de căpşuni, hrana ei preferată, s-ar putea să dea de necaz. Ea poate să se îndoape atât de tare încât să nu mai intre în carapace. Până când digeră căpşunile este vulnerabilă la atacurile prădătorilor cărora le place friptura de broască ţestoasă la prânz.
Pentru unii oameni, lăcomia la mâncare nu este o problemă serioasă, dar nu şi pentru Dumnezeu. În Vechiul Testament, cineva putea fi omorât cu pietre dacă continua să fie lacom la mâncare şi beţiv (vezi Deuteronom 21:18-21) Există şi alte indulgenţe care ne fac vulnerabili la atacurile lui Satana şi dacă am fi înţelepţi, ne-am feri şi de ele.