SPINI ŞI TEAMĂ

S-apuce groaza şi frica de voi pe orice dobitoc de pe pământ, pe orice pasăre a cerului, pe tot ce se mişcă pe pământ şi pe toţi peştii mării: vi le-am dat în mâinile voastre!
Geneza 9:2

Ce determină un porc spinos să-şi zbârlească spinii în semn de amenințare faţă de un intrus? Sunt înclinat să cred că porcul spinos nu avea spini în Grădina Edenului. Cred că, după căderea în păcat, când multe vietăţi au devenit ameninţări una pentru cealaltă, Dumnezeu a dat porcului spinos spini pentru protecţie.

Au fost oameni care, cu multă răbdare, au îmblânzit animale sălbatice. Faimosul naturalist Sam Campbell şi soţia lui, Ginny, au crescut trei porci spinoşi. Ei i-au numit Cerneală, Sare şi Piper. Aşa cum erau, cu spini, Sam şi Ginny puteau să se joace cu aceste animale fără grijă.

Sunt cam 30 000 de spini pe un porc spinos, dintre care cei mai mulţi sunt goi pe dinăuntru, ca să-i facă mai uşori. Toţi au vârfurile ascuţite ca nişte ace, ceea ce face dificil să fie scoşi afară, după ce au intrat în carne. Cel mai lung spin are 7 cm. Fiecare spin este legat de un muşchi controlat de sistemul nervos al porcului spinos. Când animalului nu-i este frică, spinii sunt întinşi sub o haină de păr protector. Dar când este deranjat sau amenințat, muşchii reacționează şi porcul devine un duşman greu înarmat. Întorcându-se, îşi ridică cei 30 000 de spini şi îşi mişcă coada încoace şi încolo. Vai de orice animal sau persoană care încearcă să se apropie prea mult de porcul spinos când este supărat sau mânios! Deşi nu-şi poate arunca spinii, aşa cum pretind unii, aceştia nu sunt foarte puternic prinşi şi când vin în contact cu un inamic, sunt uşor traşi afară.

Când păcatul a distrus legătura dintre om şi restul creaţiunii, duşmănia şi teama au intrat în joc. Pentru a-l proteja pe om, deci, Dumnezeu a aşezat în animale o teamă grozavă de om. Când armonia va fi încă o dată restabilită, omul şi animalele vor fi din nou în aceeaşi relaţie pe care au avut-o în Eden.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video