Şi chiar ei, dacă nu stăruiesc în necredinţă, vor fi altoiţi, căci Dumnezeu poate să-i altoiască iarăşi.
Romani 11:23
De mii de ani, mărul simbolizează ceva bun-bun la gust, bun la privit şi bun pentru sănătate.
Legendele abundă privind rolul pe care merele l-au jucat în istorie. Războiul troian a fost, de fapt, cauzat de un măr şi legenda lui Wilhelm Tell este interesantă, în principal, din cauza mărului aşezat pe capul fiului său, cu porunca să-l străpungă cu o săgeată. Merele sunt menţionate de scriitori antici din Babilon, China şi Egipt, precum şi de cei ai Bibliei.
Vechea zicală „un măr pe zi ţine doctorul la distanţă” are unele baze medicale. Doctorii au raportat că bebeluşii hrăniţi cu sos de mere au mai puţine colici şi rar au probleme cu stomacul. De asemenea, s-a descoperit în Anglia că copiii care mâncau mere proaspete în fiecare zi aveau mai puţine carii decât cei care nu mâncau.
O persoană care studiază merele se numeşte pomolog. Şi pomologii ne spun că merele nu se reproduc bine atunci când cresc din seminţe. Fiecare sămânţă de măr va produce un copac ale cărui fructe sunt oarecum diferite de merele care au avut sămânţă. Nu e de mirare, deci, că există mai mult de zece mii de varietăţi de mere, astăzi.
Ca să obţii un măr care va produce merele pe care le preferi, trebuie să iei o ramură vie dintr-un copac şi s-o implantezi în alt măr, printr-un proces numit altoire. Ramura va creşte şi va produce mere exact aşa cum le vrei, indiferent de ce tip de mere cresc în rest în copac.
Pavel scrie despre altoire în Romani 11, aşa cum arată textul nostru. El vorbeşte despre altoirea măslinilor, bineînţeles. Dar, fie că e vorba de măsline sau de mere, lecţia spirituală este aceeaşi. Căci pentru evrei, despre care scrie Pavel, sau pentru oricine altcineva, pentru a avea caractere care sunt acceptabile înaintea lui Dumnezeu, trebuie să fie altoiţi spiritual în Isus, care este copacul cel viu.