Trăiţi în pace între voi.
1 Tesaloniceni 5:13
Există un tip de pescăruş numit pescăruşul cu trei degete. El mai are şi un alt nume – kittiwake – din cauza sunetului pe care îl scoate.
Pescăruşii cu trei degete cuibăresc în colonii pe stânci, de-a lungul coastelor din nordul îndepărtat. În aceste colonii, păsările îşi clădesc cuiburile foarte aproape una de alta – uneori atât de aproape încât este dificil să mergi prin colonie şi să nu calci pe ouă.
Un om de ştiinţă a vrut să studieze aceşti pescăruşi, aşa că, timp de patru veri la rând, a mers într-o colonie şi a stat zile în şir la marginea ei, destul de departe ca să nu deranjeze pescăruşii, dar şi destul de aproape ca să vadă tot ce se întâmplă.
Unul dintre primele lucruri pe care le-a observat a fost că modelul cu alb şi negru la vârful aripii era diferit la fiecare pasăre. El a făcut o listă cu indivizii pe care i-a recunoscut după aripi şi a început să păstreze însemnări despre ceea ce făceau. Pescăruşii kittiwake îşi păstrează semnele de pe aripi de la un an la altul, aşa că omul de ştiinţă a putut să observe că ei se întorceau în fiecare an în aceeaşi zonă a cuibului coloniei. Păreau să-şi recunoască partea din „oraş”.
În timpul verilor pe care le-a petrecut privind colonia, cercetătorul a aflat că pescăruşii cu trei degete sunt la fel de diferiţi ca indivizi ca şi oamenii. Era acolo o pasăre care îşi construia un cuib foarte înalt, era o alta care n-a găsit niciodată un partener pentru că era prea nervoasă să rămână cu vreunul dintre masculii care erau interesaţi de ea…
Pescăruşii cu trei degete comunicau unul cu altul prin diferite sunete şi prin diferite mişcări ale corpului. Partenerii sunt loiali unul altuia şi lucrează împreună la construirea cuibului, cloceau ouăle şi hrăneau puii împreună. Vecinii se recunoșteau între ei şi aveau mici saluturi unul pentru altul. Uneori făceau puţină zarvă, dar acest lucru nu părea să afecteze prietenia lor. Era ca şi cum ştiau că erau acolo pentru acelaşi scop – să-şi crească familiile cât de repede şi de sigur posibil şi să facă viaţa cât se poate de fericită unul pentru altul, atât cât depindea de ei.