DE CE ESTE CERUL ALBASTRU?

Dumnezeu a numit întinderea cer…şi Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
Geneza 1:8-10

Cerul este albastru pentru ochii noştri din cauza unui proces numit dispersie. Undele de lumină care trec spre pământ, trec prin atmosferă, care conţine mici particule numite molecule. Unele dintre razele de lumină sunt reflectate de aceste particule atunci când le lovesc. Astfel, lumina soarelui, care este compusă din toate culorile, întâlneşte atmosfera pământului şi unele dintre razele ei sunt reflectate. Este dispersat puţin roşu, puţin mai mult portocaliu, chiar mai mult galben şi verde – şi foarte mult albastru. Din moment ce ochii noştri sunt sensibili la albastru mai mult decât la orice altă culoare, vedem razele albastre de lumină care sunt reflectate pe cer. De aceea cerul pare albastru. De fapt, cerul nu are deloc culoare. Doar ochii noştri îl văd albastru pentru că observă razele albastre deviate.

Procesul este același când vedem minunate apusuri de soare roz, verzui, portocalii şi roşii. Când soarele este gata să apună, razele sale ajung la noi într-un unghi foarte mic, trebuind să călătorească distanţe mai mari prin părţile cele mai dense ale atmosferei, care se află mai aproape de pământ. Atunci există o mult mai mare deviere de diferite culori, astfel încât putem vedea mai multe sau toate culorile dintr-o dată.

Atmosfera este cu adevărat un înveliş minunat pe care Dumnezeu l-a pus în jurul pământului nostru. Ea oferă nu doar elementele necesare să susţină toate creaturile care respiră, dar are în ea şi elemente protectoare de bază ca să le ocrotească de intensitatea unor potenţiale raze de lumină dăunătoare care provin de la soare. Dacă, de exemplu, nu ar exista ozonul din atmosferă, aşa cum este, în cantităţi extrem de mici, am muri cu toţii de arsuri solare, într-o singură zi.

Efectele afectării atmosferei noastre pot să nu fie cunoscute până când va fi prea târziu. Dar efectele proprietăţilor ei dătătoare de viaţă sunt observate în fiecare zi, şi am face bine să ne gândim la Autorul unui astfel de sistem necesar şi delicat echilibrat care nu numai că susţine viața, dar şi creează un mediu foarte plăcut, asupra căruia să ne odihnim ochii.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video