Am mai văzut apoi sub soare că nu cei iuţi aleargă, că nu cei viteji câștigă războiul.
Eclesiastul 9:11
În legenda despre concursul dintre iepure şi broasca testoasă, îti aminteşti că iepurele credea că era atât de rapid încât şi-a putut permite să tragă un somn. Dar iepurele dormind prea mult, broasca ţestoasă a câştigat concursul, mergând încet, dar sigur, înainte.
Ori de câte ori aud această poveste mă gândesc la iepurele american, care s-a adaptat foarte bine la viaţa în deşert. Sărind printre tufe şi cactuşi, el este uşor de recunoscut după talia mare şi urechile lungi. El poate cântări până la patruzeci şi cinci de kg, măsurând 60 cm lungime şi poate avea urechile egale cu un sfert din lungimea sa.
Urechile iepurelui american din sud sunt mai lungi decât ale celor din nord, ceea ce sugerează că urechile mari, subţiri ajută în pierderea căldurii. Aceste urechi sensibile sunt şi un echipament de detectare a dușmanilor naturali cum ar fi coioţii, vulpile, lincşii şi păsările de pradă. Viteza şi ochii mari, care pot vedea în toate direcţiile, sunt alte unelte pentru supraviețuire.
Fiind, în principal, un animal care se hrăneşte noaptea, iepurele american mănâncă plante verzi între amurg şi zori. El obţine apa din plantele pe care le mănâncă, găsind umezeală şi substanţe hrănitoare în tulpinile suculente de cactus, în perioadele de secetă.
Iepurele american îşi petrece zilele odihnindu-se într-un loc umbros. Uneori, dimineaţa devreme, şase până la zece iepuri se angajează în singurul joc pe care au fost observaţi că îl joacă.
În timp ce patru până la opt stau într-un cerc, doi aleargă în jurul lor, unul urmărindu-l pe celălalt cam la trei metri în urmă. Apoi, cei doi alergători se alătură cercului şi alţi doi iepuri încep să alerge.
Sunt sigur că întrecerea între broasca ţestoasă şi iepure n-a avut loc niciodată; totuşi, fabula ne învaţă o lecţie, aşa cum spune textul nostru. Că există ocazia potrivită de a face un lucru. Dacă ocazia nu e prinsă, nu se mai întoarce niciodată. Aşa că şi cel mai rapid alergător, dacă pierde ocazia poate, într-adevăr, să fie învins de cel mai încet, care profită de ea.