PISICA-URS

Domnul Dumnezeu a facut din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului; şi le-a adus la om şi orice nume pe care-l dădea omul fiecărei viețuitoare, acela-i era numele.
Geneza 2:19.

Primele animale care s-au numit panda nu au fost acele vietăţi cu alb şi negru, asemănătoare unor urşi, cu care suntem astăzi familiari. Acele animale arătau ca nişte membri castanii ai familiei ratonilor.

Băştinaşii din Nepal, unde au fost găsiţi, au numit animalul nyala ponga. Dar Dl. Simpson, exploratorul care a adus specimene vii la grădina zoologică din Londra, în 1869, a scurtat numele animalului la panda. Nimeni nu este cu adevărat sigur ce fel de animal era panda. Unii au spus că e pisică, alţii că e urs. Sunt cam douăzeci de nume pentru acest mamifer, aşa că îl vom numi pisica-urs, din moment ce nu este animalul care se numeşte astăzi panda.

Pisica-urs trăieşte la altitudini între 2100 m şi 3600 m, în munţii Asiei. Are cam 60 cm lungime şi o coadă în dungi ca nişte inele, stufoasă şi lungă de 55 cm. Faţa lui atrăgătoare, albă, are o dungă neagră, de la ochi până la colţul gurii. Ca aspect, trăsăturile îl fac să semene cu o pisică, cu o vulpe, cu un urs şi cu un raton. El are dinţi care arată ca ai unul mamifer carnivor, dar de fapt sunt mai adaptaţi cu mâncarea de vegetație.

Simpson a prins trei pisici-urs în Nepal, dar doar două au supravieţuit călătoriei. Directorul Grădinii zoologice londoneze n-a crezut că animalul era vegetarian, aşa că i-a dat să mănânce carne. Acesta a refuzat car­nea şi n-a vrut să mănânce până când n-a fost lăsat să se plimbe prin grădină. Acolo a început să mănânce lăstari de plante, mere şi muguri de trandafiri, în loc de hrana lui naturală.

Întorcându-ne la ideea numelui de pisică-urs, ne reamintim de textul nostru, care ne întoarce la începutul istoriei naturii, când Adam a numit toate creaturile pe care Dumnezeu le-a adus la el. Probabil că le-a numit după înfăţişare sau acţiuni. Va fi fascinant să descoperim, pe Noul Pământ, numele pe care Adam le-a dat diferitelor animale – poate chiar pi­sicii-urs.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video